Rešen problem Mobtela

Vlada Srbije će početkom aprila raspisati tender za prodaju Mobtelove opreme i licence za mrežu 063.

Izvor: B92

Sreda, 01.03.2006.

07:48

Default images

Ministar finansija Mlađan Dinkić kaže da će minimalna cena biti 600 miliona evra i posle razgovora sa austrijskim konzorcijumom, na čelu s Martinom Šlafom, dodao da će tender biti dvostepen, što znači da će, ako dva ponuđača daju približne cene, biti organizovana aukcija, na kojoj će pobediti onaj ko da više.

Dinkić je naveo da će ugovor o formiranju novog preduzeća biti potpisan u naredne dve nedelje, a austrijski konzorcijum će do kraja marta PTT-u Srbija isplatiti 2,1 milijardi dinara dividendi koje je Mobtel dugovao. On je naveo da će danom prodaje licence početi proces likvidacije Mobtela, a do tada će Telekom servisirati mreže 062 i 063.

Potpredsednik Vlade Austrije Hubert Gorbah izjavio je da kako nada da će tender za prodaju novog srpsko-austrijskog preduzeća biti okončan što skorije i dodao da će sva dugovanja biti isplaćena. "Naš politički cilj je stoprocentno ispunjen", kaže Gorbah.

Austrijski investitor Martin Šlaf ocenio je da je postignut korektan dogovor, na obostrano zadovoljstvo, koji će za par nedelja biti verifikovan. "Ako biste me zamolili da okarakterišem pregovore u globalu, morao bih da ih uporedim sa engleskim fudbalom. Vrlo grubo se igralo, ali ne i nefer. Doslednost i izdržljivost srpskih pregovarača zalužuju kompliment, iako to nije uvek bilo povoljno za nas", rekao je Šlaf.

Prokopijević: Preko leđa korisnika

Ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević kaže za B92 da dogovor predstavlja uspeh za Vladu, koja je prethodno i napravila problem. "Ne vidim da je rešenje koje se nudi toliko dobro kao što se reklamira jer je, kao prvo, tokom akcija koje su sprovođene vrednost kompanije pala sa oko milijardu evra na znatno niže, a drugo, na neki način se sakriva činjenica da će cena biti postignuta tako što će biti prodato ovdašmje tržište i što ćemo još dve i po godine biti bez trećeg operatera. Drugim rečima, da se Mobtel prodaje ovakav kakav je, teško da bi mogla biti postignuta cena od 200 miliona evra, a ono što bude postignuto preko 150 ili 200 miliona evra ići će sa leđa korisnika mobilne telefonije u Srbiji. To je napravljeno na naš ceh i uopšte nije dobro", kaže Prokopijević.

"Očekujem veliko interesovanje stranih telekomunikacionih kompanija jer se nudi monopolska renta. Istu stvar videli smo pre par godina, kada si prodavani DIV i DIN i kada je ostalim kompanijama zabranjeno da dolaze u naredne dve godine. Tada je bila opšta jagma za tim. To je divno za onog ko kupuje, ali očajno za korisnike. Bojim se da Vlada Srbije uopšte ne misli na nas korisnike", kaže Prokopijević.

"Vlada pogrešila s Novostima"

Miroslav Prokopijević kaže da je Vlada donela još jednu pogrešnu odluku, u vezi s kompanijom Novosti. "Za razliku od prethodne greške, u vezi s Mobtelom, koja ide isključivo preko naših leđa, u slučaju Novosti stvar ide preko leđa akcionara. Ako su se kupac i prodavac dogovorili oko nečega, šta tu Vlada ima da se meša? Drugo, ako Vlada već traži alibi da se umeša, smešno je što u to gura i tužilaštvo i Komisiju za hartije od vrednosti, što pokazuje da su te ustanove samo kulise i da ne predstavljaju ništa. Mislim da je u tom slučaju Vlada pokušala da ubere tri poena jednim udarcem. Prvo, htela je da sačuva političku kontrolu nad Novostima, drugo, da ubere reket, koji je Divac odbio da plati, i treće, da sačuva poziciju aktuelnog direktora. Sve podseća na slučaj s C marketom i to kako je jedan ozbiljan investitor sprečen da kupi C market kako bi on bio prodat nekom drugom, verovatno uz dobru naknadu", kaže Prokopijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: