"Grbavici" Zlatni medved

Dobitnica glavne filmske nagrade u Berlinu Jasmila Žbanić poručuje da Ratko Mladić i Radovan Karadžić još slobodno žive u Evropi.

Izvor: B92

Nedelja, 19.02.2006.

14:54

Default images

Bosanska rediteljka dobila je Zlatnog medveda za film Grbavica, koji govori o majci, žrtvi silovanja tokom rata, i ćerki kojoj mora da saopšti istinu. "Ti ratni zločinci još slobodno žive u Evropi. Nisu uhapšeni za organizovanje silovanja 22.000 žena u BiH i niko nema interesa da ih uhapsi. Nadam se da će se to promeniti i da se Zlatni medved neće razočarati kad vidi Bosnu", rekla je ona.

Grbavica je priča o majci koja je u vreme proteklog rata u BiH u Sarajevu silovana i prisiljena da rodi. Ona pokušava da nauči kako da voli svoju devojčicu, koja je plod takvog strašnog zločina. Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, ovo ostvarenje problematizuje fenomen masovnih silovanja bošnjačkih žena u ratu u BiH, kao i njihov današnji položaj u društvu.

Glavnu ulogu Esme igra srpska glumica Mirjana Karanović, tu je i mlada Luna Mijović, jednu od glavnih uloga ostvario je hrvatski glumac Leon Lučev, a tu su i Dejan Aćimović, Jasna Ornela Beri, Ermin Bravo, Bogdan Diklić i Semka Sokolović-Bertok.

Film je nastao u koprodukciji BiH, Hrvatske, Austrije i Nemačke. Grbavica je prvi dugometražni igrani film Jasmile Žbanić, zahvaljujući kojem se našla u konkurenciji na ovogodišnjem 56. Berlinalu. Jasmila Žbanić je za ovaj film napisala i scenario.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: