"Srbiju braniti svim sredstvima"

Tomislav Nikolić izjavio da se sa Koštunicom složio da će eventualno proglašenje Kosova nezavisnim za Srbiju značiti okupaciju.

Izvor: B92

Petak, 10.02.2006.

16:13

Default images

Premijer Srbije Vojislav Koštunica i zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, razgovarali su danas u Vladi Srbije o Kosovu i Metohiji, nakon čega je Nikolić izjavio da su se obojica složila da ukoliko neko proglasi nezavisnost Kosova skupština Srbije proglasi okupaciju.

"Podstaknuti pričom o nezavisnosti Kosova i Metohije koju plasira engleski diplomata, mi smo se dogovorili da u slučaju da eventualno dođe do takvog raspleta da neko proglasi nezavisnost Kosova i Metohije, Narodna skupština Republike Srbije donese rezoluciju po kojoj bi tu nezavisnost odmah proglasila okupacijom dela teritorije Srbije, i zadužila sve one koji u Srbiji po ustavu imaju dužnost da brane celovitost Republike Srbije, da Srbiju brane svim mogućim sredstvima", kaže Tomislav Nikolić za B92.

Iz Vlade Srbije ništa zvanično nije saopšteno o sastanku premijera Koštunice i Tomislava Nikolića. Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić, osim stava da je Kosovo deo Srbije i da nezavisnost pokrajine nije prihvatljiva, nije želeo da preciznije komentariše Nikolićevu izjavu.

Dogovoreno je i da vanredna sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji bude održana po povratku pregovaračkog tima Beograda iz Beča, sa pregovora zakazanih za 20. februar. Pregovarački tim trebalo bi Skupštini da podnese izveštaj, rekao je Nikolić i dodao da će pregovarački tim zastupati stavove koje mu je naložila Skupština Srbije Rezolucijom o Kosovu i Metohiji i neće odstupiti ni od jednog stava. On je takođe rekao da bi vanrednoj sednici Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji trebalo da prisustvuje i predsednik Srbije Boris Tadić.

DS će učestvovati na sednici o Kosovu

Poslanici Demokratske stranke učestvovaće na sednici Skupštine Srbije posvećenoj Kosovu i Metohiji, rekao je za Betu portparol DS-a Đorđe Todorović.

"Pitanje statusa Kosova i Metohije je važno državo pitanje i poslanici DS će uzeti učešća u sednici koja će biti posvećena ovoj temi", rekao je Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

242 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: