Sanader: Nema nove Jugoslavije

Predlog formiranja Prostora slobodne trgovine zemalja zapadnog Balkana u Hrvatskoj shvaćen kao pokušaj stvaranja nove Jugoslavije.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2006.

15:54

Default images

Hrvatski premijer Ivo Sanader i koordinatoror Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek, razgovarali su u Zagrebu o predlogu Evropske komisije koji je predstavljen prošle nedelje u Briselu, a koji nudi formiranje Prostora slobodne trgovine zemalja zapadnog Balkana u koji bi ušle Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora, Makedonija i Albanija.

"Inicijative za stvaranje zone slobodne trgovine na području zapadnog Balkana neće usporiti ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, već baš naprotiv - ubrzaće taj proces" rekao je premijer Sanader nakon razgovora sa Busekom: "Koliko Hrvatska bude više pomagala međunarodnoj zajednici, a to znači Erhardu Buseku, koliko bude više pomagala Evropskoj komisiji, transatlantskoj suradnji da dođe do trajnog mira i političke stabilnosti u jugoistočnoj Evropi to će brže Hrvatska ići u EU".

Erhard Busek je rekao da je predlog hrvatskog premijera o stvaranju zone slobodne trgovine pod okriljem CEFTA-e do sad vrlo dobro prihvaćen. Sledece nedelje sastaće se radna grupa koja će raspravljati o Sanaderovoj inicijativi: "Predlogom širenja CEFTA-e radi davanja odgovora na potrebu jačanja trgovine u ovoj regiji, privlačenja stranog biznisa, Hrvatska je pokazala da igra vodeću političku i ekonomsku ulogu u jugoistočnoj Evropi. Takođe, Hrvatska je i zemlja koja će posle Bugarske i Rumunije prva ući u EU, a ovim je pokazala da shvata da ulazak u Uniju podrazumeva i zadržavanje odgovornosti za svoje susede"

Nece biti nikakvog formiranja neke nove državne formacije na ovim prostorima, ne želimo da se  vracamo u prošlost, rekao je Busek, naglasivši da je radi jačanja politicke stabilnosti  u Jugoistocnoj Europi  regionalna saradnja neophodna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: