Unapređenje zaštite svedoka

Dragan Jočić i američki ambasador Majkl Polt potpisali su ugovor o pomoći SAD programu zaštite učesnika u krivičnom postupku.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.02.2006.

19:27

Default images

Zakon o zaštiti učesnika krivičnog postupka stupio na snagu 1. januara, dok je u septembru prošle godine formirana policijska jedinica za zaštitu učesnika u krivičnom postupku. Pomoć policiji Srbije biće realizovana kroz program Stalnog pravnog savetnika Ministarstva pravde SAD i Službe maršala SAD.

Srpski ministar policije Dragan Jočić kaže da je sve to sprovedeno uz podršku SAD "čije je iskustvo neprocenjivo u primeni programa zaštite svedoka”, dok je američki ambasador, Majkl Polt, zadovoljstvo što je saradjivao na tome sa Ministarstvom pravde: "Sjedinjene Američke Države će pomoći Srbiji u borbi protiv korupcije i kriminala, da privede kraju procese za ratne zločine, kao i da uspostavi efikasan i pouzdan pravni sistem, oslobodjen političkih uticaja".

"Dvanaest pripadnika Jedinice za zaštitu učesnika krivičnog postupka obučeno je tokom 2005. godine u SAD i zahvaljujući tome smo dobili izuzetno dobar i obučen kadar", kaže Dragan Jočić.

Inače, prema Zakonu o zaštitu učesnika u krivičnom postupku, zaštitu će moći da dobiju svedoci i članovi njihovih porodica u procesima organizovanog kriminala, ratnih zločina i terorizma, ako se proceni da im je život u opasnosti zbog doprinosa u toku procesa.

Docent Pravnog fakulteta, Goran Ilić, koji je učestvovao u izradi ovog zakona, kaže da nivo zaštite nekog svedoka obuhvata, pored promene mesta prebivalištai konstantnog policijskog obezbedjenja, i mogućnost promene ličnog opisa svedoka hirurškim putem. Naš zakon zaštite omogućava zaštićenom svedoku, čak, i da bude prebačen u drugu zemlju: "Americi je lako da nekog svedoka sakrije u svojoj zemlji jer je ogromna država, a kod nas se taj svedok moze pronaći i zato smo mi predvideli da svedoka za kog zaključimo da je od najveće važnosti njegova sigurnost, da bude porebačen u neku drugu zemlju u njihov sistem obezedjenja svedoka i to po principu reciprociteta ili kako se već dogovorimo".

Inače, za onog ko oda mesto ili bilo kakav podatak vezan za zaštitu nekog svedoka, biće gonjen po Krivičnom zakonu Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: