Ko je kriv za incident u Budimpešti

Učenici su pušteni na slobodu nakon sudskog postupka bez pravnih posledica i nalaze se na putu za Beograd.

Izvor: B92

Petak, 21.10.2005.

10:02

Default images

Ministarstvo prosvete je saopštilo da su maturanti pušteni i navodi da je incident u Budimpešti posledica konzumiranja alkohola i neprimerenog ponašanja nekih učenika. Petorica maturanata Osme gimnazije uhapšeni su pod sumnjom da su u jednoj diskoteci u Budimpešti ugrožavali javni red i mir.

Prema do sada prikupljenim informacijama, zbog neprimerenog ponašanja nekoliko učenika Osme beogradske gimnazije reagovalo je obezbeđenje diskoteke, pa je vođa puta naredio učenicima da napuste objekat. Prilikom izlaska došlo je do fizičkog obračuna između grupe učenika i obezbeđenja, zbog čega je reagovala mađarska policija, čije je ponašanje bilo korektno, navodi Ministarstvo prosvete.

Pomoćnik ministra prosvete zadužen za srednje obrazovanje, Bogoljub Lazarević, za B92 kaže da su, prema informacijama koje je to ministarstvo sakupilo od stručnog vođe puta, razrednih starešina i učenika, incident izazvali naši đaci. Prema njegovim rečima, počelo je u diskoteci, gde je došlo do međusobnog koškanja učenika Osme gimnazije.

"Nedolično ponašanje, u smislu da su bili do pojasa goli, na šta je reagovalo obezbeđenje. Posle te reakcije obezbeđenja, odeljenske starešine i stručni vođa puta su se opredelili za izlazak iz same diskoteke. Incident se praktično desio prilikom izlaska učenika iz te diskoteke“, kaže on.

Ko je koga napao?

Sa izjavom Ministarstva prosvete Srbije se po svemu sudeći ne slažu roditelji pritvorenih učenika, koji tvrde da su njihova deca bila napadnuta i da je u pitanju nacionalna osnova za incident.

Prema iskazu koji su profesori i učenici prosledili mađarskom sudu, sve je počelo posle odobrenja da se u diskoteci pusti srpska muzika. Oni tvrde da je zapravo obezbeđenje kluba počelo da negoduje i da se nedolično ponaša prema devojkama, što je dovelo do verbalnog sukoba maturanata sa obezbeđenjem. Kako se navodi, jedan od njih je iz čista mira udario jednog učenika, likujući sa ostalima zbog povrede mladića.

Posle toga, tvrde roditelji mladića koji su u pritvoru, navodno su usledile brojne psovke na račun Srba i to na srpskom, nakon čega je ispred diskoteke došlo do tuče. Policija, prema iskazu, nije reagovala. "Bio je opšti metež, oni su istrčali, bežali kud-koji, profesori su učenike odveli do autobusa, međutim, došla je policija koja je nasumice izdvojila petoricu dečaka koje je i uhapsila", tvrdi jedna od majki uhapšenih mladića.

Povodom ovakvih izjava nekih profesora, učenika i roditelja, Bogoljub Lazarević kaže da postoje razne verzije događaja, ali da on ne želi da arbitira koja je istinita. Lazarević dodaje da je činjenica da su jednom radniku obezbeđenja polomljeni zubi i da je to učinio jedan od naših učenika, zbog čega je policija i reagovala.

Komentar Svetlane Lukić iz emisije "Peščanik", posvećen između ostalog i ovom događaju, možete pročitati u rubrici "Moj ugao".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: