Lista za Sandžak ušla u Vladu

Nosilac Liste za Sandžak Sulejman Ugljanin danas je potpisao sporazum o pristupanju vladajućoj koaliciji.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2005.

11:22

Default images

Sporazum između Vlade Srbije i nekadašnjih koalicionih partnera Demokratske stranke, je, kako se navodi u saopštenju Vlade, zaključen u skladu sa zajedničkim opredeljenjima za što brže uključenje SCG u evropske integracije i Evropsku uniju, jačanje lokalne samouprave, ravnomeran ekonomski razvoj zemlje, poštovanje ljudskih i prava nacionalnih manjina i njihovo učešće u institucionalnim telima.

Lista za Sandžak će prema sporazumu sa koalicionim partnerima u Vladi Srbije, ulaskom u vladajuću koaliciju dobiti mesta zamenika ministara za kapitalne investicije, prosvetu i državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Poslanik Liste za Sandžak u republičkom parlamentu Esad Džudžević, pričajući o novim kadrovskim rešenjima, najavio je da će on biti zamenik ministra za prosvetu i sport: "U Ministarstvu za kapitalne investicije zamenik ministra će biti g-din Bajram Omeragić i u ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu biće Nusret Nuhović, advokat iz Sjenice.”

Sporazumom je predviđeno i da Bajram Omeragić bude imenovan u vladin Savet za evropske integracije.

Vlada i dalje opstaje kupovinom mandata

Funkcioner Demokratske stranke, Dragan Šutanovac kaže da se ta partija protivi ulasku Liste za Sandžak u Vladajuću koaliciju, ali i da su svi poslanici vlasnici svojih mandata i da sa njima mogu da raspolažu na način koji im je to Ustavni sud omogućio:

“Podsetiću vas da ova Vlada opstaje na način kupovine mandata, da je Srpska radikalna stranka podržala rekonstrukciju ove Vlade tako što je jedan poslanik svojevremno glasao laktom, slučajno, tako su rekli. Ovog puta ne znam šta je predmet trgovine i šta će dobiti gospoda Džudžević i Omeragić.”

Inače politički oponenti Sulejmana Ugljanina u Novom Pazaru tvrde da je reč o iznuđenoj trgovini. Potparol Sandžačke Demokratske partije Rasima Ljajića, Mirsad Jusufofić je podsetio na činjenicu da su Omeragić i Džudžević u Skupštinu ušli sa liste Demokratske stranke: “Kako će da objasne svojim biračima da su sada u istom kabinetu kod Vojislava Koštunice, kojeg su upravo oni nazivali kabinetskim četnikom i da sede za istim stolom sa Jočićem i Lončarom protiv kojih su, ne tako davno, digili i nekakve krivične prijave. Očigledno da je politika Liste za Sandžak krajnje neprincipijalna, da tu vlada politička trgovina i da se oni rukovode onim principom – ko da više, njegovi smo.”

Na pitanje kako će glasači sa Sandžaka reagovati na prelaska Liste za Sandžak iz koalicije sa DS u koaliciju sa DSS, Omeragić je rekao da su oni već podržavali Koštunicu kada je pobedio Slobodana Miloševića 2000. godine.

Ipak, podpredsednik Stranke za Sandžak i predsednik Skupštine opštine Novi Pazar  Azem Hajdarević, smatra da je Ugljanin na ovaj način prevario svoje birače: "Taj transfer je izvršen u trenutku kada je to bilo neophodno i Ugljaninu, ali i Koštunici. Ugljaninu zbog toga što ima više krivičnih prijava podnetih protiv njega, zbog zloupotrebe službenog položaja i kriminala koji je počinio u opštini Novi Pazar, Na drugoj strani, Koštunici su ta dva poslanika bila neophodna, zbog činjenice da je izgubio poslanike Čovićeve Socijal demokratske partije.”

Inače, Bajram Omeragić kaže da saradnja vladajuće koalicije u Srbiji i Koalicije Lista za Sandžak traje već godinu dana i to kroz aktivnosti u parlamentu Srbije i podršku vladinim predlozima zakona koji su reformski i proevropski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: