Nedelja, 15.05.2005.

14:51

Gde graditi kuće u Jaši

Žitelji Jaše Tomića ne znaju da li da grade kuće na istim mestima ili na bezbednijim lokacijama.

Izvor: B92

Default images

Iako je ministar Velimir Ilić, koji je i šef Kriznog štaba za otklanjanje posledica poplave u Banatu, najavio da će izgradnja prvih kuća u Jaši Tomiću početi u ponedeljak, mnogi žitelji ne veruju da će taj problem biti uskoro rešen. Oni nisu sigurni da li nove kuće treba da se grade na mestu poplavljenih ili u bezbednijim delovima sela.

Žitelji tog dela sela samo čamcem mogu da dođu do svojih kuća u kojima vode ima više od jednog metra. Pojedini meštani svoje kuće nisu videli od kada su poplavljene, znači više od 20 dana.

Voda se u tim kućama sporo povlači, svega pola metra za tri nedelje. Meštani novog naselja ne znaju gde će živeti i da li će se uopšte vratiti u svoje domove: "Kada bi mi neko dao garanciju da moja kuća neće da padne, ostali bi u mojoj kući, zidala bi na istom mestu. Sada imaju pravo samo oni kojima su srušene. Naša nije pala, od tvrdog je materijala, sagrađena pre 27 godina", kaže Milanka Rumanić.

U drugim delovima sela voda se povukla, ali se i veliki broj kuća srušio. U međuvremenu, u Jašu Tomić dopremljen je građevinski materijal, a resorni ministar Velimir Ilić izjavio je da bi već sutra mogla da počne gradnja novih kuća, tamo gde za to ima uslova. Sami žitelji su u nedoumici jer ne znaju da li da se odluče za izgradnju novih kuća na istom mestu gde su im bili i srušeni domovi ili na bezbednijim, višim kotama u selu.

Opštinski čelinici smatraju da bilo koje rešenje za žitelje Jaše Tomoća ne sme da bude privremeno. Prema njihovim rečima potrebno je da se što pre podignu novi nasipi, napravi novi sistem kanala i reši problem kanalizacije, sve kao deo dugoročnog plana: "Ne može se reći: da, doneli smo građevinski materijal za 50 kuća. Jeste, hvala vam, a da li je vlada ispunila svoje obećanje - nije. Ispuniće ga kada se obezbedi i revitalizuje stočni fond, poljoprivreda, da ljudi imaju od čega da žive. Ako dovedete čoveka u kuću, a on nema od čega da živi tada nema ni opstanka", kaže Lazo Andrijašević, predsednik SO Sečanj.

Istovremno, žiteljima poplavljenih područja i dalje je potrebna pomoć u vodi, hrani , dušecima, posteljini. Građani pomoć mogu da donesu i u u prostorije B92 u Bulevaru Avnoja 64 na Novom Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: