Ista prava za sve manjine

Vlada ne želi da integriše bošnjačku zajednicu u društvo, Bošnjaci samo traže ista prava kao manjine u Vojvodini, kaže Esad Džudžević.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2005.

22:04

Default images

Kao najznačajnije probleme sa kojima se suočava bošnjačka zajednica, predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća je naveo neadekvatno učešće njenih predstavnika u državnim službama, policiji i pravosuđu, kao i još uvek nerazjašnjene slučajeve otmica Muslimana u Sjeverinu, Bukovici i Štrpcima u Srbiji 1992. i 1993. godine.

Džudžević je, na konferenciji za novinare u Beogradu, rekao da je bošnjačka zajednica nezadovoljna stepenom učešća u svim segmentima srpskog društva, a da "proces vraćanja poverenja Bošnjaka u državne organe u Srbiji otežava negativan odnos države prema problemima" te zajednice.

Džudžević je rekao da je problem i to što još nije došlo do povratka izbeglih Bošnjaka u 25 sela u pribojskoj opštini, a podsetio je da i već 13 godina traje proces 24-ici Bošnjaka, koji su optuženi da su nameravali da stvore državu Sandžak.

Prema njegovim rečima, u toku je izrada projekta mutietničkog udžbenika istorije, koji se radi u saradnji sa međunarodnom zajednicom i Ministarstvom prosvete i sporta Srbije, i koji će biti izdat 2006-2007. godine, kao priručnik za nastavnike. Džudžević je rekao da bošnjačka nacionalna zajednica želi i da se u Srbiji "otvori prostor" za pojedine udžbenike iz BiH i da roditelji mogu sami da odaberu iz kojih udžebnika će učiti njihova deca.

On je ocenio da Vlada Srbije ima "selektivan pristup" u obnovi kulturne baštine u Sandžaku i da favorizuje spomenike srpske kulture, zbog čega je zatražio obnovu Gazi Isabegovog hamama i tvrđave u Novom Pazaru.

Džudžević je zatražio i da država pokrene informisanje na bosanskom jeziku i o bošnjačkoj nacionalnoj zajednici. Takođe je zatražio donošenje zakona o nacionalnim većima u Skupštini Srbije, uvođenje republičkog ombudsmana za nacionalne manjine, osnivanje centara za obrazovanje i vaspitanje na jezicima nacionalne manjine i za njihovo informisanje. Džužević je kazao da je neophodno i formiranje republičkog fonda za nacionalne manjine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: