Jaša Tomić: Voda ruši kuće

U banatskom selu Jaša Tomić oko 120 kuća se srušilo pod naletom vode iz reke Tamiš. Veći deo sela je evakuisan.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 21.04.2005.

10:48

Default images

Akcija otvaranja nasipa na reci Tamiš i usmeravanja vode u rečno korito biće nastavljena sutra. Problem je to što oprema nije odgovarajuća za rad po mraku, a nivo reke se nije dovoljno spustio da bi nasip bio potpuno otvoren. Božidar Beloš iz "Vojvodina vode" rekao je da je glavni nasip na Tamišu pored Jaše Tomića potrebno otvoriti teškom mehanizacijom kako bi bilo omogućeno vraćanje vode u korito reke.

Nasip se otvara da bi vodu iz sela preusmerili ka reci jer je sada nivo vode u selu viši nego u reci, a akciju sprovode stručnjaci "Voda Vojvodine" i "Hidro investa" iz Novog Sada.

"Voda u Tamišu opada, ali vrlo sporo, pa moramo postupno da pokušamo vodu iz sela da prelijemo u korito reke", rekao je Beloš, i ocenio da bi mogao da se pojavi problem izazvan nedostatkom pouzdanih informacija o stanju pored Tamiša u Rumuniji.

"Očekuju se novi naleti vode sa Karpata, ali to još nije potvrđeno", rekao je Beloš.

Poplava nije izavala ljudske žrtve, a nekoliko stotina stanovnika, uglavnom starih, dece i žena je evakuisano prošle noći u sela Krajišnik i Sutjeska i u Sečanj. Garnizon Vojske SCG u Zrenjaninu ponudio je smeštaj meštanima Jaše Tomića, a za sve stanovnike poplavljenog područja organizovano je snabdevanje vodom za piće, hlebom i drugim životnim namirnicama.

"U Jaši Tomiću poplava je srušila više od 100 kuća, ali šteta neće biti utvrđivana dok to mesto i ostala naselja u tom delu Banata ne budu odbranjena od vodene stihije", rekao je Vladimir Đerić iz kriznog štaba opštine Sečanj.

Predsednik Srbije Boris Tadić sutra će obići banatsko selo Jaša Tomić, poplavljeno izlivom reke Tamiš iz korita.

Iako je skoro nemoguće dobiti bilo koji telefonski broj sa pozivnim 023, sledi broj opštinskog kriznog štaba Opštine Sečanj i kriznog štaba u Jaši Tomiću. Zahvaljujemo čitaocu sajta koji nam je poslao brojeve telefona.

Opštinski krizni štab: 023 842 062
Krizni stab u Jaši Tomiću: 023 848 202

Ne očekuju se novi naleti

Rukovodilac za odbranu od poplava na području Banata Mirko Galonja kaže da se novi naleti vode ne očekuju, kao i da nivo vode na Tamišu opada. Prema njegovim rečima, u selu Jaša Tomić vodostaj reke u koritu opao je ispod nivoa poplavnih voda oko naselja. Mirko Galonja kaže da je prosečen je nasip kako bi se voda iz sela vratila u korito reke: "Zaustavljena je voda na grebenu između Jaše Tomića i Sečnja. Očekujemo da se tu voda zadrži, ali smo izvršili i druge intervencije kako bi zaštitili Sečanj, ukoliko bi došlo do prelivanja vode".

Galonja, medjutim, dodaje da ima informacija da je u Rumuniji došlo do proboja druge brane i da su još tri nova sela potopljena, što predstavlja dodatni problem u odbrani srednjeg Banata od poplava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: