Nacionalna strategija obrazovanja

Ministar prosvete Slobodan Vuksanović predstavio je Predlog nacionalne strategije obrazovanja za narednih pet godina.

Izvor: B92

Sreda, 30.03.2005.

16:23

Default images

U dokumentu, koji je podeljen novinarimana, na četiri strane je napisano šta će biti učinjeno do 2010. kako bi bili obezbeđeni osnovni uslovi za obrazovno-prosvetni rad, usavršavanje profesora i nastavnika i za dalje osavremenjavanje programa i udžbenika.

Tako, na primer, piše da će biti rekonstruisane škole, opremljene fiskulturne sale, da će svi zaposleni  u školama biti permanentno usavršavani, da će planovi i programi biti prilagođeni mogućnostima učenika.

Biće i obavezno učenje dva strana jezika, od prvog i od petog razreda osnovne škole, a biće uveden i projekat dvojezične nastave. Dvojezična nastava se, inače, već primenjuje u dve škole, kaže pomoćnik ministra, Vesna Fila: “Imamo jedan model koji je jedinstven i koji je već pokazao određene rezultate, a to je da se 30 odsto gradiva za učenike organizuje na stranom jeziku, a 70 odsto na maternjem. Pri tom su programi isključivo naši. Dakle, profesori predaju hemiju, fiziku, matematiku, istoriju na stranom jeziku.” Za sada se nastava odvija na francuskom i italijanskom jeziku, a u planu je da se ovakav model nastave uvede i u tri škole u Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. 

Dokumentom je predviđeno učenje na daljinu, kao i nabavka kompjutera i opremanje multimedijalnih učionica. Ministar Vuksanović objašnjava od kojih će sredstava kompjuteri biti nabavljeni: “Ne postoji pozicija u budžetu za kompjutere. Ne postoji nikakva zakonska obaveza da mi ovo radimo. Ovo je prosto stvar našeg osećanja da jedno siromašno ministarstvo u siromašnoj državi treba da pomogne najviše što može i da to bude impuls svima ostalima da pomognu školi. Ja još uvek nisam, mada bih voleo da budem, Supermen koji će da obuče ono odelo, obigra sve škole i sačuva svu decu od tuče i u svaku učionicu odnese po jedan kompjuter".

Vuksanović kaže da je nacrt dokumenta otvoren za kritike i predloge stručne javnosti i dodao da će javna rasprava biti završena u, kako je rekao, razumnom roku. Prema njegovim rečima, strategija će posle toga biti upućena republičkoj vladi na usvajanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: