Ko su hrvatski evroskeptici

Hrvatski novinar i publicista Drago Pilsel smatra da je očekivano da Hrvatska od EU ne dobije dozvolu za pregovore o pristupanju.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2005.

10:28

Default images

Pilsel je na tribini posvećenoj ulozi Katoličke crkve u procesu demokratizacije Hrvatske, koja je održana u novosadskom Humanitarnom centru za integraciju i toleranciju, rekao da u Hrvatskoj ima "više snaga" koje se suprotstavljaju ulasku te zemlje u EU. Po njegovim rečima, rast broja evroskeptika je svakodnevan i on je naročito izražen u nerazvijenim sredinama u Hrvatskoj.

Pilsel je optužio i pojedine krugove u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj da šire evroskepticizam i da govore o tome kako Hrvatska ne treba da pristane da u EU uđe "pod ucenom i na kolenima". "Evroskepticizam vrlo lako prelazi u evrofobiju, pa je pred Hrvatskom vrlo jasna dilema: Evropa ili povratak u izolaciju", ocenio je Pilsel.

On je crkve i verske zajednice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji i Crnoj Gori optužio da su ćutale o ratnim zločinima, jer su sklopile pakt sa Miloševićem ili Tuđmanom, pre svega oko pitanja vraćanja crkvene imovine. Pilsel, koji je diplomirani teolog i bivši franjevački sveštenik, za Katoličku crkvu u Hrvatskoj kaže da ona ima jedne stavove kada se obraća Vatikanu ili Briselu, a sasvim drugačije za unutrašnje potrebe, kada, pod pritiskom desnice, širi evropskepticizam.

Za haškog begunca, generala Antu Gotovinu, zbog čijeg neizručenja su pregovori o pristupanju Hrvatske EU odloženi na neodređeno vreme, Pilsel je rekao da je kriminalac koji je u Francuskoj osuđen na devet i po godina zatvora zbog "šverca i lopovluka" i koji je pre i posle rata u Hrvatskoj "učestvovao u švercu kokaina i heroina".

Pilsel je kazao da će, i kada Hrvatska ispuni zahtev za izručenje Gotovine, u procesu pregovaranja o pristupu EU Hrvatska morati da zadovolji i ostale standarde koje propisuje Brisel, među kojima je i vra'anje kuća i stanarskih prava Srbima izbeglim iz Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

22 h

Podeli: