"Računarska dozvola" i u Srbiji i Crnoj Gori

Izvor: B92

Petak, 04.03.2005.

17:24

Default images

Jedinstveni informatički savez Srbije i Crne Gore održao je konferenciju za novinare na kojoj je objavljeno otvaranje ECDL kancelarije u Srbiji Crni Gori. O značaju otvaranja ECDL kancelarije i saradnji sa ECDL fondacijom prisutnima su, između ostalih, govorili republički ministar turizma Bojan Dimitrijević i Đorđe Dukić, generalni sekretar Jedinstvenog informatičkog saveza Srbije i Crne Gore.

ECDL Fondacija i Jedinstveni informatički savez krajem prošle godine potpisali su ugovor o izdavanju ECDL sertifikata na teritoriji Srbije i Crne Gore, a početkom ove godine osnovani su i prvi ECDL centri za testiranje u našoj zemlji. ECDL (European Computer Driving Licence) je evropska kompjuterska licenca, odnosno svojevrsna računarska "dozvola", koja je prihvaćena u 140 zemalja sveta. Licenca se izdaje na osnovu programa Evropske unije o standardizaciji informatičkog znanja, a omogućava vlasniku da, slično kao što vlasnik vozačke dozvole njom dokazuje znanje upravljanja automobilom, bez provere dokazuje poznavanje rada na računaru, odnosno konkuriše za bilo koje radno mesto u svetu na kome se zahteva upotreba računara.

Licence ECDL će u Srbiji i Crnoj Gori izdavati autorizovani partneri i centri za testiranje. Jedinstveni informatički savez Srbije i Crne Gore očekuje da će domaće škole računara i obrazovni centri biti zainteresovani za obučavanje kandidata i njihovo pripremanje za polaganje ECDL testova.

Centri za polaganje ECDL testova postoje u svim okolnim zemljama, kao npr. Mađarskoj (400), Rumuniji (400), Grčkoj (850), Italiji (2000), Austriji (1200) itd. U svetu trenutno radi više od 15.000 takvih centara, koji su dosad izdali više od 15 miliona ECDl licenci. (G.B.)

U saradnji sa mikro.co.yu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: