Još jedna predaja

Bivši oficir Vojske Republike Srpske Radivoj Miletić odlučio je da dobrovoljno ode u Hag, potrvđeno je Beta iz Vlade Srbije.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 25.02.2005.

09:34

Default images

Miletić je, kao i Milan Gvero, jer se nalaze na istoj optužnici, optužen za ratne zločine nad muslimanima u Srebrenici i Žepi 1995, a na predaju se odlučio posle razgovora s ministrom pravde u Vladi Srbije Zoranom Stojkovićem.

Tužilaštvo Haškog tribunala je potvrdilo navode savetnika predsednika Srbije za saradnju s Hagom Jovana Simića da je na istoj optužnici, pored Gvera i Miletića, i Zdravko Tolimir, koji je u vreme rata u Bosni i Hercegovini bio načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske za bezbednost i jedan od najbližih saradnika Ratka Mladića.

Tolimir je, kako se navodi u saopštenju Tribunala, u vreme na koje se odnosi optužnica bio zamenik komandanta za bezbednost Glavnog štaba VRS i jedan od sedam komandanata koji su direktno bili podređeni Ratku Mladiću. "Na toj poziciji Tolimir je znao i bio uključen u sprovođenje plana za nasilno proterivanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe", navodi se u optužnici.

Optuženik Milan Gvero u četvrtak je, posle doborovoljne predaje, stigao u Hag.

Mekšejn pozvao na saradnju s Hagom

Ministar Velike Britanije za evropska pitanja Denis Mekšejn pozvao je zemlje Zapadnog Balkana na saradnju s Hagom.

"Pozdravljam vesti o transferu u Haški tribunal bivših generala Milana Gvera i Rasima Delića, ali i pozivam vlasti u Srbiji i Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini da osnaže napore za punu saradnju s Haškim tribunalom, a posebno u vezi s Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem", saopštio je Mekšejn.

"Odmrzavanje" računa

Savet za spoljne poslove Evropske unije odlučio je da imena haških optuženika Save Todorovića i Vladimira Lazarevića budu skinuta sa liste osoba kojima su "zamrznuti" računi i sva finasijska sredstva u zemljama EU, pod uslovom da ostanu u pritvoru Haškog tribunala.

U saopštenju Kancelarije portparola Havijera Solane Kristine Gajak kaže se da su svim haškim optuženicima "zamrznuti" računi i izvori finansija, ali da se ta odluka ne primenjuje na pritvorenike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: