Ilić: Vlada odlučuje o "strancima"

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je da jedino Vlada može da odluči o dolasku stranih avio-kompanija.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 24.02.2005.

10:12

Default images

Ilić je za RTS, komentarišući informacije o pregovorima niškog aerodroma i irske aviokompanije "Rajan er", rekao da lokalni aerodrom ne može da pregovara o dolasku bilo koje kompanije u Srbiju. "Ne može se dozvoliti da neki jeftin prevoznik uđe na tržište Srbije i niskim cenama karata uništi domaću avio-kompaniju, a zatim podigne cene na evropski nivo", kazao je Ilić.

Ilić je rekao da Srbija ima godišnje oko dva miliona putnika u avio-saobraćaju i da zbog toga mnoge kompanije žele da uđu na to tržište.

Niški aerodrom očekuje podršku Vlade

Predsednik Upravnog odbora aerodroma u Nišu Nebojša Rančić pozvao je Vladu Srbije i domaće avio-kompanije da se uključe u razvoj tog aerodroma. On je agenciji Beta, povodom ocene ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, kazao da su "dobrodošli svi koji žele da se uključe u razvoj niškog aerodroma". "Od državnih institucija i lokalne samouprave očekujem da daju punu podršku tom projektu razvoja jer je u interesu građana Srbije, otvaranja novih radnih mesta i poboljšanja života ljudi", istakao je Rančić.

Prema njegovim rečima, niški aerodrom mora da ima samostalni razvoj i da bude deo evropskog tržišta u avio-prevozu. "Niški aerodrom mora da bude deo evropskog tržišta u avioprevozu, što će se sigurno desiti potpisivanjem ugovora o 'otvorenom nebu' Evrope (Open Sky agreement) oko koga Srbija i Crna Gora počinje pregovore u aprilu", rekao je Rančić.

"Rajan er" veći i jeftiniji

Avionska kompanija "Rajan er" je naručila novih 70 aviona od američkog proizvođača "Boing".

Posao je vredan 4 milijarde dolara, sa mogućnošću kupovanja dodatinih 70 aviona, javlja slovenačka novinska agencija STA. Većina od prvih 70 naručenih aviona, serije "737-800", biće dostavljena od između 2008. i 2012. godine. Predsednik "Rajan era" Dejvid Bonderman je rekao da su avioni "Boingove" serije "737-800" najefikasniji avioni koji su trenutno na raspolaganju sa uskim trupom za kratke razdaljine.Taj model će, prema Bondermanovim rečima, omogućiti znatno smanjenje operativnih troškova, zbog čega je  "Rajan er" mogao da u poslednjih pet godina stalno snižava cene avionskih karata.

Nova narudžbina će "Rajan eru", koji trenutno vozi na 220 linija u 19 država, omogućiti i dodatno snižavanje cena karata i ojačati strategiju rasta tog preduzeća. "Broj prevezenih putnika biće povećan sa 34 miliona, koliko je planirano tokom 2005. i 2006. godine, na više od 70 miliona ljudi tokom 2011. i 2012. godine", kaže Bonderman.

Novih 70 aviona će otvoriti i više od 2.500 novih radnih mesta i to u trenutno najvećim postojećim bazama u Evropi, ali i u više od deset baza koje "Rajan er" planira da razvije tokom narednih sedam godina, javlja agencija STA iz Londona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: