Dobrovoljna predaja Sretena Lukića?

B92 saznaje da je načelno postignut dogovor o predaji haškog optuženika Sretena Lukića.

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2005.

11:43

Default images

Predstavnici vlasti u Beogradu proteklih dana su pregovarali o predaji sa trojicom generala optuženih pred Haškim tribunalom. Načelno je postignut dogovor sa generalom policije Sretenom Lukićem da se dobrovoljno preda Tribunalu, dok su pregovori sa generalom Lazarevićem i dalje neizvesni. Sa generalom Nebojšom Pavkovićem, koji je nekoliko puta javno poručivao da se neće dobrovoljno predati, nije postignut nikakav dogovor.

Kako Radio Beograd 202 nezvanično saznaje, sa trojicom generala pregovaraju Aleksandar Nikitović, šef kabineta Vojislava Koštunice i Jovan Simić, savetnik predsednika Borisa Tadića.

Medutim, Jovan Simić u izjavi za Beograd 202 tvrdi da niko iz kabineta predsednika Tadića ne pregovara sa optuženim generalima. On kaze da, prema njegovim saznanjima, sa generalom Sretenom Lukićem niko nije stupio u kontakt, niti pregovarao sa njim.

Sa generalom Vladimirom Lazarevićem bilo je kontakata i rečeno mu je da će, ako se preda, odmah biti vraćen u Beograd što je, kako kaže Simić, nerealno, jer je poznato da je stav Haškog tribunala suprotan. Simić je za Beograd 202 rekao da o kontaktima sa generalom Nebojšom Pavkovićem nema nikakvih informacija.

Predsednik Komiteta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić potvrdio je agenciji Beta da postoji mogućnost da u slučaju Lukića bude primenjen isti princip kao u slučaju hrvatskog generala Janka Bobetka. Prema njegovim rečima, istražna komisija lekara koju bi sastavio Tribunal odlučila bi da li će oboleli Lukić, optužen za ratne zločine na Kosovu, biti lečen u Srbiji ili u Hagu.

"I za Pavkovića i Lazarevića sam saznao da su bolesni. Ali, da bi postupak bio sličan kao kod Lukića, dva generala moraju primiti optužnice, čime pokazujemo da sarađujemo sa Tribunalom", rekao je Ljajić u Preševu.

Sreten Lukić je optužnicu Tribunala primio u septembru 2004, a zatim je naveo da je to učinio jer je iz medija saznao da ističe rok. Savetnik predsednika Srbije Jovan Simić rekao je ranije da će Sretena Lukića posetiti ekspertski tim Tribunala zbog njegovog zdravlja. On je optužen za zločine na Kosovu 1999. godine.

Jočić: Da se obezbedi bezbednost u Srbiji

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je da on nema kontakte sa generalima Nebojšom Pavkovićem i Vladimirom Lazarevićem, optuženim za ratne zločine pred Haškim tribunalom, iako je u aprilu prošle godine on najavio da će razgovarati sa Lukićem o predaji. Podsetimo, savetnik premijera Vladeta Janković izjavio je za B92 da Vlada pregovara sa optuženima o dobrovoljnoj predaji.

"Bez obzira na sankcije, Vlada Srbije zna šta joj je zakonska obaveza i zna da joj je jedna od primarnih obaveza prema Haškom tribunalu i tako će se i ponašati, ali metodologija je sasvim drugačija od onog što je možda bilo primenjivano u prethodnj vladi, znači jedan potpuno različit način", kazao je Jočić u sredu.

Ministar policije je objasnio zašto se insistira na dobrovoljnoj predaji: "Ova će vlada ispunjavati svoje obaveze prema Haškom tribunalu, kroz modalitet dobrovoljne predaje, koju prati garancija naše države da građani koji odu u Hag neće biti napušteni. To je način koji će obezbediti prvi uslov, saradnju sa Hagom, a sa druge strane će obezbediti bezbednost u Srbiji i preporučiti Srbiju posle haškog perioda, da bude poželjan partner Evropi", kazao je Jočić.

On je rekao i da policija ne prestaje "sa kontrolom kretanja i utvrđivanjem gde se nalaze svi koji su na haškim optužnicama", ali je naglasio "da se saradnja sa sudom u Hagu nikada ne bi završila ukoliko bi svaka informacija bila javno dostupna."

Jočić je napomenuo da je Vlada premijera Vojislava Koštunice "treća u kontinuitetu prema kojoj su uvedene delimične sankcije" i podsetio da je prethodna vlada krajem mandata donela i odluku da je "opasno hapsiti određena lica".

Na pitanje da li je policija upoznata sa kretanjem haškog optuženika Gorana Hadžića, Jočić je rekao da su pripadnici MUP-a u početku kontrolisali mesto gde se on nalazi, ali da je informacija o tome "iz Haga išla putem koji je omogućio da njega danas nema".

Pričekajmo još nekoliko dana

Dnevnik "Danas" je u sredu objavio informaciju da će trojica generala, koje traži Haški sud, biti uhapšena do 27. januara, ukoliko se sami ne predaju. List "Danas", pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, piše da je uskraćivanje američke pomoći Srbiji posledica dogovora dve vlade i da je namera bila da se javno mnjenje u Srbiji pripremi za hapšenje i izručenje generala.

Potpredsednik republičke, Vlade Miroljub Labus, o pisanju lista "Danas", kaže: "To je prilično neverovatna interpetacija, da ne upotrebim neki drugi izraz. Hajde da ostavimo, da vidimo još narednih nedelju dana šta će da se desi".

Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić izjavio je da vlada Srbije još nije raspravljala niti odlučila o hapšenju haških optuženika do 27. januara. Na pitanje da li će četiri generala, haška optuženika, biti uhapšena ukoliko se sami ne predaju do 27. januara, Ilić je novinarima u republičkom parlamentu rekao da je Vlada još u fazi konsultacija: "Mislim da će se naći neko drugo rešenje, da su pregovori u toku i da su ti ljudi potpuno svesni situacije u kojoj se Srbija nalaz".

Stav Rusije sličan stavu Vlade Srbije

Rusija smatra da je "neophodno" da Srbija i Crna Gora sarađuju sa Haškim tribunalom, pošto je na to obavezuju i odluke Saveta bezbednosti UN, ali sumnja da bi od te saradnje trebalo u potpunosti da zavisi odnos Evrope i Srbije, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Smatramo da je neophodna saradnja. U isto vreme, teško da je ispravno da perspektiva razvoja saradnje između Evrope i Srbije u celini zavisi od pitanja hapšenja, nalaska, traženja jednog ili drugog generala", rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: