Izručenje za najviše mesec dana

Dejan Milenković Bagzi biće izručen srpskim vlastima najkasnije za mesec dana saznaje B92 u grčkom Ministarstvu pravde.

Izvor: B92

Sreda, 12.01.2005.

10:46

Default images

Odluku o izručenju Milenkovića, koji je optužen za učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića, grčki ministar je potpisao u ponedeljak, a odluka Vrhovnog suda kojom se odbija žalba Milenkovića doneta je još sredinom oktobra. Ovim potpisom je, posle skoro tri meseca praktično počela procedura izručenja.

U Ministarstvu pravde grčke Televiziji B92 rečeno je da će Milenković prvo biti prebačen u atinski zatvor, iz zatvora u Solunu u kome se nalazi od 16 juna prošle godine. Posle toga šef Interpola u Grčkoj i srpski šef Interpola moraju da se dogovore oko načina prebacivanja Milenkovića u Beograd. Pri tome će se voditi računa o bezbednosnom riziku i na koji način će biti prebačen u Srbiju. Milenkovićev aktuelni branilac Aleksandar Đorđević objašnjava da će o mereama obezbeđenja odlučivati isključivo MUP Srbije: "Moguće da će biti više obezbeđen. Meni kao braniocu to malo i smeta, jer nije isto kada vam okrivljeni dođe u prisustvu jednog stražara i u prisustvu više stražara, pa naoružanih do zuba, pa u maskirnim uniformama. To unapred stvara sliku u odnosu na tog okrivljenog. Ne možemo reći da ga svi gledamo podjednako istim očima, pogotovo ne javnost".

Ne treba zaboraviti da je krajem septebra na aerodromu Beograd prilikom deportovanja iz Holandije pobegao Ivan Petrović optužen za više krivičnih dela. Advokat Đorđević objašnjava da svaka zemlja samostalno odlučuje o načinima ekstradicije. On dodaje da o potpisu ministra pravde koji označava početak ekstardicije nije zvanično obavešten: "Onog trenutka kada on bude u Beogradu, istog trenutka će sa aerodroma biti transportovan gore u prostorije Okružnog zatvora u Beogardu, gde će onda Okružni zatvor poslati izvešatj  Posebnom odeljenju okružnog suda gde se vodi postupak da je Dejan Milenković lišen slobode".

Đorđević je Milenkovićev advokat po službenoj dužnosti od 20. decembra i on očekuje da će Milenković ili njegova porodica uskoro imenovati novog branioca. Nagađanja da bi nastavak suđenja za ubistvo Đinđića, najavljen za četvrtak, mogao da bude odložen do Milenkovićevog izručenja, demantovala je portparol Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević. Ona objašnjava da to što Milenković još nije u Srbiji nije razlog za odlaganje suđenja, jer će mu do izručenja biti suđeno u odsustvu.

Milenković je uhapšen u Solunu, 16. jula, na osnovu zahteva SCG posredstvom Interpola, blizu zgrade Generalnog konzulata SCG u Solunu, posle više meseci skrivanja u Grčkoj. Vrhovni sud Grčke je 12. oktobra odbio Milenkovićevu žalbu na odluku drugostepenog Apelacionog suda u Solunu, od 23. avgusta, o njegovom izručenju SCG.

Nema odlaganja suđenja

Nagađanja da bi nastavak suđenja za ubistvo Đinđića, najavljen za četvrtak, mogao da bude odložen do Milenkovićevog izručenja, demantovala je portparol Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević. Ona objašnjava da to što Milenković još nije u Srbiji nije razlog za odlaganje suđenja. "Do izručenja Milenkovića, suđenje se, u odnosu na njega, nastavlja u odsustvu. U trenutku kada bude izručen više neće postojati smetnje da mu bude suđeno u prisustvu, ali tada će mu biti omogućeno neke vreme, možda desetak dana, za pripremu odbrane. Tada će biti saslušna njegova odbrana i nastavljen dokazni postupak, tamo gde je stao", kaže ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: