Vladiki Jovanu godinu i po zatvora

Izvor: B92

Četvrtak, 19.08.2004.

12:24

Default images

Sudsko veće Osnovnog suda u Bitolju osudilo je vladiku Jovana na godinu i po dana zatvora.

Episkop Ohridske arhiepiskopije, čije je svetovno ime Zoran Vraniškovski, osuđen je zbog izazivanja nacionalne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti", javili su makedonski mediji.

Prema optužnici i dokaznom postupku, Vraniškovski je izdavanjem i distribuciojom crkvenog kalendara i propratnog propagandnog materala klevetao i ponižavao Makedonsku pravoslavnu crkvu i njene arhijereje. Sud je utvrdio da je on povredio verska osećanja građana, čime je izazvao veliki građanski protest pred strambenom zgradom u Ulici kočanskoj, 18. januara u Bitolju.

Advokat odbrane Vasko Đorđijev, koji zastupa odbranu, izjavio je da će uložiti žalbu.

Vladika Jovan uhapšen je 12. januara u vreme bogosluženja u očevom stanu, u Kočanskoj ulici u Bitolju, gde je u tom trenutku bilo 50 ljudi.

Vladiku Jovana je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle imenovao za svog egzarha u Makedoniji i starešinu autonomne Ohridske arhiepiskopije, a Makedonska pravoslavna crkva, koju ne priznaje nijedna autokefalna pravoslavna crkva, raščinila ga je zbog stupanja njegove Veleško-povardarske eparhije, na čijem je čelu bio ranije, u kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa SPC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: