“Bez znanja komande u Srebrenicu”

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2004.

22:54

Default images
Svedok odbrane na suđenju Vidoju Blagojeviću pred Haškim tribunalom, rekao je da jula 1995. sa vojnog usavršavanja u Beogradu otišao u borbu za "oslobađanje" Srebrenice.

Svedok DP-106 ispričao je da je do 10. jula 1995. bio na "stručnom usavršavanju" u jednoj "vojnoj ustanovi" u Beogradu, da je tog dana "uzeo godišnji odmor" i "bez znanja komande" otišao iz Beograda u Bratunac. "Jedan od razloga mog odlaska bio je da učestvujem u borbama za oslobađanje Srebrenice, a drugi da posetim majku koja je bila u Bratuncu", rekao je svedok.

On je predočio da se istog dana na položaju u blizini Srebrenice sreo sa komandantom Drinskog kopusa VRS generalom Radislavom Krstićem i rekao mu ko je i šta je, posle čega je raspoređen u Bratunačku brigadu VRS pod zapovedništvom pukovnika Blagojevića. DP-106 je rekao da je tada na kratko bio u Srebrenici i da je video njemu nepoznate srpske vojnike koji su na uniformama imali ambleme "sa vukovima", ali ne i generala Ratka Mladića.

Po njegovom svedočenju, glavnina srpskih snaga koje su zauzele Srebrenicu ubrzo su bile prebačene na bojište oko obližnje enklave Žepa, a jedinice Bratunačke brigade su ostale da pretresu teren i spreče proboj muslimanskih boraca iz obruča.

Na pitanje Blagojevićevog branioca Majkla Karnavasa da li je znao za prebacivanje i zatvaranje zarobljenih srebreničkih Muslimana u Bratuncu u noći između 12. i 13. jula, svedok je odgovorio da je za to čuo. "Tada nisam znao šta se na kraju dogodilo s njima, ali sam naknadno čuo da su odvedeni i pobijeni. Nisam, međutim, čuo da je iko od pripadnika Bratunačke brigade ikada učestvovao u ubijanju", naglasio je DP-106.

Zajedno sa pukovnikom Blagojevićem, Haški tribunal za zločine protiv čovečnosti nad srebreničkim Muslimanima sudi i majoru Draganu Jokiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: