"Debka": Sadam bio kidnapovan, Amerikanci ga "oslobodili"?

Izvor: SRNA

Ponedeljak, 15.12.2003.

20:23

Default images

Izraelska agencija "Debka Fajl" tvrdi da se bivši irački lider Sadam Husein uopšte nije krio već je bio zarobljenik, kog su prethodno oteli kidnaperi kojima je verovao, i koji su sedmicama pregovarali o obećanoj američkoj nagradi od 25 miliona dolara. Amerikanci su samo iskoristili trenutak nebudnosti Sadamovih kidnapera i izveli akciju. Pri tome im je bilo veoma važno da ga uhvate živog, jer su kidnaperi mogli da ubiju Sadama i opet traže nagradu za predato telo, kada bi se među Iračanima proširile glasine da je "veliki heroj izdan od ljudi kojima je verovao". Na takav zaključak, tvrdi "Debka", navodi stanje u kom je Sadam Husein pronađen - izgledao je gladan i utučen, a, sudeći po bradi i kosi, nije imao ni higijenske pogodnosti.

Agencija objašnjava da je prostorija u u kojoj je otkriven imala samo jedan otvor i nije bila klamuflirana blatom i ciglama, već je faktički bila blokirana pa Sadam, nemajući nikakva sredstva komunikacije, nije ni mogao da izađe napolje a da mu neko spolja ne otvori. "Debka" ocjenjuje da je sadam Husein držan u rupi u Advaru, 15 kilometara od rodnog grada Tikrita najmanje tri sedmice. U međuvremenu su oni koji su ga zatočili i držali pregovarali o nagradi koju su Amerikanci obećali. To objašnjava poslušlnost bivšeg diktatora suočenog sa američkim vojnicima koje je maltene dočekao sa olakšanjem kao oslobodioce.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: