Marović i Mesić razmenili izvinjenja građanima Hrvatske i SCG

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2003.

08:22

Default images

Dvanaest godina nakon raspada bivše SFRJ, Stjepan Mesić i Svetozar Marović, predsednici Hrvatske i Srbije i Crne Gore, uputili su u ime svojih građana, izvinjenja za sva zla ili štetu koja su građani dve zemlje činili jedni drugima. "Želim da se izvinim za sva zla koja je bilo koji građanin Crne Gore i Srbije učinio, ili pričinio, ili uradio bilo kome u Hrvatskoj. Želim da se izvinim zbog toga što ne mislim da su narodi krivi niti da se narodi trebaju izvinjavati, nego da se zajednički dogovorimo i radimo na tome, kao što to činimo upravo i ovih dana, da svako ko je kriv izađe i odgovara pred zakonom i da je jedna od naših najvećih obaveza u tom delu upravo saradnja sa Hagom", rekao je predsednik Marović.

Predsednik Hrvatske Mesić, odgovorio je u istom tonu: "Koristim priliku da prihvatim ovu simboličku ispriku, a ja sa svoje strane mogu reći da se ispričavam svima onima kojima su građani Hrvatske, u bilo koje vrijeme i bilo kada nanjeli bol ili štetu, zloupotrebljavajući ili radeći protivno zakonu, ili zloupotrebljavajući svoju poziciju. Govorim, u bilo koje vreme, bilo kada". Stjepan Mesić, prvi predsednik Hrvatske koji u poslednjoj deceniji dolazi u Beograd, rekao je da za "ratne zločine treba da odgovaraju konkretni pojedinci, s imenom i prezimenom, a ne kolektiviteti, jer samo onda možemo osigurati jednu normalnu saradnju država i naroda".

Mesić i Marović su razgovarali i o nestalim licima tokom rata u Hrvatskoj, problemima izbeglica i povratku imovine i založili se za dalju liberalizaciju viznog režima. Dvojica predsednika su se složila da će današnji razgovori predstavljati podstrek za dalje poboljšanje odnosa dve zemlje, uz ocenu da ne treba gledati u prošlost, već da se treba okrenuti budućnosti, evropskim integracijama i saradnji u regionu. Svetozar Marović prihvatio je poziv predsednika Hrvatske da poseti Zagreb.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: