Utorak, 27.05.2003.

14:06

Krijumčarenje nuklearnog materijala u rukama terorista

Izvor: Beta

Default images

Nepotvrđeni izveštaji govore da je organizovani kriminal u službi međunarodnog terorizma preuzeo zabranjenu trgovinu nuklearnim materijalom duž tradicionalnih balkanskih puteva šverca, navodi u utorak londonski "Džejns difens". Izveštaji dolaze iz ruskih, srpskih i američkih izvora i takođe govore o pojačanom radu islamskih terorista u regionu. Srpski i ruski izvori kažu da su teroristi nedavno imali tajni sastanak u Bosni. Izvori veruju da u Bosni već funkcioniše stalna teroristička ćelija, a da se druge osnivaju u Moldaviji.

Krijumčari na balkanskom prostoru su uglavnom bili amaterskog ranga i često su stradali u svom poslu za relativno malu novčanu nagradu. Sada izgleda da su zamenjeni bandama koje su unajmile terorističke organizacije i izolovane države koje teže da se domognu oružja za masovno uništavanje.

U analizi 14 slučajeva krađe znatnih količina plutonijuma ili obogaćenog uranijuma u bivšem Sovjetskom Savezu, utvrđeno je učešće organizovanog kriminala sa Bliskog istoka i Azije u krijumčarenju radioaktivnog materijala ukradenog iz nedovoljno zaštićenih atomskih pogona. Veruje se da krijumčari slede tradicionalni južni put šverca kroz centralnu Aziju, Kavkaz i Balkan.

Šta je ovde u pitanju? Procenjeno je da je 1.350 tona plutonijuma i visoko obagaćenog uranijuma - dovoljno da se napravi 40.000 atomskih bombi - uskladišteno u Rusiji, kao i Kazahstanu, Belorusiji, Ukrajini i Uzbekistanu. Ruski stručnjaci kažu da i nuklearne instalacije u više istočnoevropskih i cenralnoazijskih država mogu da budu lak plen kriminalnih bandi i njihovih terorističkih poslodavaca. Slabo obezbeđenje balkanskog puta omogućilo je da nekih 150 terorista iz 50 zemalja - predstvnici takvih organizacija kao što su Al-Kaida, Islamski Džihad, Hezbolah, Muslimansko bratstvo i Aktivna islamska omladina - održe međunarodnu konferenciju u Travniku krajem prošle godine. Ni bosanska policija, niti snage SFOR-a nisu učinile nikakav pokušaj da se umešaju u rad konferencije koja se završila deklaracijom o svetom ratu protiv "evropske rase."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: