Uvođenje bežičnog interneta u Skupštini Srbije

Izvor: B92

Utorak, 17.12.2002.

14:07

Default images

Pored direktnih televizijskih prenosa skupštinskih zasedanja, rad poslanika republičkog parlamenta uskoro će moći da se prati i putem bežičnog Interneta, a svi zainteresovani moći će poslanicima da postavljaju pitanja i daju komentare na pojedine predloge zakona ili predloge amandmana. Izradu projekta pomogla je ambasada Velike Britanije. Na promociji u republičkom parlamentu ambasador Čarls Kroford je naglasio da će poslanici srpske skupštine ubuduće, služeći se savremenim tehnologijama, moći da razmenjuju iskustva i sa svojim kolegama u svetu. "Svaki građanin, bilo gde na svetu, bilo kada, može pratiti događaje u skupštini. To je veliki doprinos demokratiji, ne samo za ljude u Srbiji, nego i za dijasporu", rekao je Kroford.

Ipak, ne vide svi poslanici sebe ispred kompjutera u republičkom parlamentu. Neki od njih, na primer u Stranci srpskoj jedinstva, smatraju da "kompjuterima treba da se bave oni koji su za taj posao i školovani", dok drugi, kao Branislav Ivković, više poverenja imaju u sajtove svoje političke stranke. Međutim, poslanici DOS-a i DSS-a složili su se da je došlo vreme da, kao izabrani predstavnici srpskog naroda, prate svetske trendove. I jedni i drugi izražavaju želju da odgovore na zahteve modernih tehnologija. "Pazite, prvo što nemaju svi građani u Srbiji kompjutere, a dalje, mi, poslanici, ne možemo da kontaktiramo sa ministrima, a kamoli da razmenjujemo nešto sa nekim poslanicima u Nemačkoj, Švajcarskoj itd. Ali, očigledno da njima kompjuteri trebaju, jer u pauzi gledaju porno filmove, znate da su to neke poslaničke grupe radile, jer oni nemaju o čemu drugom da pričaju, nego o kompjuterima – ništa u životu nisu radili", kaže Dragan Marković, šef poslaničkog kluba Stranke srpskog jedinstva. "Poslanička grupa DSS-a će to iskoristiti, mogu direktno da postavljaju pitanja poslanicima, a videćemo da li će moći da se direktno odgovara na pitanja", rekao je Dean Mihajlov iz DSS-a.

Građani Srbije koji poseduju kompjuter o novom načinu komuniciranja sa poslanicima informacije bi trebalo uskoro da nađu na zvaničnom sajtu Skupštine www.parlament.sr.gov.yu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: