POLICIJA POKUSALA DA PRETRESE KUCU JOVICE STANISICA

Izvor: B92

Subota, 15.06.2002.

19:00

Default images
Bivsi nacelnik RDB Jovica Stanisic potvrdio je u saopstenju koje je objavila BK televizija da su u njegovoj kuci haski istrazitelji i policija nameravali da izvrse pretres. Od pretresa se odustalo, navodi Stanisic, nakon konsultacija sa MUP-om Srbije. Stanisic naveo da su pripadnici javne bezbednosti trazili dokument iz 1997. godine, kao i da im je rekao da se taj dokument nalazi "u posedu" Ministarstva unutrasnjih poslova Srbije. Stanisic nije precizirao o kojem dokumentu je rec.

Ministar inostranih poslova i predsednik Nacionalnog komiteta za saradnju sa Haskim tribunalom Goran Svilanovic izjavio je za TV B92 da su se predstavnici tribunala u Hagu pre nekoliko dana obratili vlastima sa molbom da obave istrazne radnje. "Mi smo se onda obratili nasim nadleznim organima i minsitarstvu pravde, i onda je izdat nas nalog za pretres", rekao je Svilanovic i dodao da je pretres obavljen uz prisustvo predstavnika suda u Hagu. "Cela procedura je prosla u skladu sa nasim zakonodavstvom i u punoj saradnji nase zemlje i suda u Hagu", istakao je Svilanovic i precizirao da nije bilo nikakvih incidenata i problema, ali i da ne moze da govori o rezultatima pretresa.

B92 saznaje da Stanisic vec tri meseca intenzivno razgovara sa istraziteljima Haskog suda. U tim razgovorima je, navodno, otkrio da poseduje dokumenta koja ga oslobadjaju odgovornosti, a terete druga lica. Sranisic je, takodje navodno, rekao i da ne moze da ih preda bez odobrenja savezne vlade. Tribunal u Hagu je u medjuvremenu zatrazio od savezne Komisije za saradnju sa Tribunalom i od suda u Beogradu da dobije uvid u ta dokumenta, posle cega je usledilo izdavanje naloga za pretres. Ocevici kazu da se od 22 casa, pa u narednih sat vremena, ispred Stanisiceve kuce u Beogradu nalazio veci broj pripadnika Zandarmerije, kao i policajaca u civilu. Kako saznajemo, Stanisic nije priveden i oseca se dobro, a "oko 23 sata i 20 minuta pio je kafu sa prijateljima".

Americki ambasador za pitanja ratnih zlocina Pjer Risar Prosper potvrdio je da je u petak uvece izvrsen pretres u kuci Jovice Stanisica, ali nije zeleo da precizira razloge zbog kojih se on dogodio. Prema Prosperovim recima, cinjenica da su se jugoslovenske vlasti angazovale u tom pogledu predstavlja jos jedan korak u pravcu saradnje i konacnog cilja a to je da Jugoslavija prihvati punu odgovornost. "Ne mogu da ulazim u detalje i razloge pretresa, ali cinjenica da su se jugoslovenske vlasti angazovale u tom pogledu predstavlja jos jedan korak u pravcu saradnje i konacnog cilja a to je da jugoslavija prihvati punu odgovornost", izjavio je Prosper.

Kako saznaje B92, policija i istrazitelji nisu u kuci Jovice Stanisica pronasli dokument koji su trazili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: