KAZNJEN HRVATSKI "FERAL TRIBJUN"

Izvor: B92

Sreda, 06.03.2002.

19:00

Default images
Zupanijski sud u Zagrebu je kaznio splitski nedeljnik "Feral tribjun", koje obavezuju Feral da plati ukupno 200.000 kuna, odnosno oko 50.000 maraka, na ime dusevnih bolova i zateznih kamata Marici Mestrovic i Zeljku Olujicu. Presude su donete zbog tuzbi na tekstove "Kipara starog kci" i "Glasovir za arijevsku Hrvatsku", u kojima su kritikovani strucna nekompetencija Marice Mestrovic, odnosno fasisticki i antisemitski stavovi Zeljka Olujica. Listu je blokiran ziro-racun, a izlazenje narednih brojeva nije izvesno. U prvoj reakciji, zamenik glavnog urednika Predrag Lucic je za Radio B92 izjavio: "Ne mozemo da platimo stampariju i ne mozemo da baratamo svojim novcem na racunu dok oni koji su nas tuzili ne budu namireni. To se nije dogodilo ni u Tudjmanovo vreme, da mi o blokadi racuna budemo obavesteni tek posle blokade", kaze Lucic.

Pre desetak dana, urednistvo drzavne Hrvatske televizije je zabranilo emitovanje emisije "Latinica", u kojoj je bilo reci o potrebi za oslobadjanjem Hrvatske od ustaskog nasledja. Potom je cenzurisana emisija o Republici Srpskoj. Sada je drakonski kaznjen i "Feral tribjun", najstariji hrvatski nezavisni nedeljnik, koji se kriticki odnosio kako prema rezimu Franje Tudjmana, tako i prema vladi Ivice Racana. B92 je pitao pitao Predraga Lucica kolika je sloboda stampe u post-tudjmanovskoj Hrvatskoj. "Dogadja se apsurd, to je kao kad bi neko 1953. osudio nekoga zato sto je uvredio kralja Aleksandra 1929. I pored velikih predizbornih reci o slobodi medija, nikome nije palo na pamet da sprovede nekakvu lustraciju, da se ne nastavlja progon ljudi koji su se opirali Tudjmanovom rezimu i omogucili promene. Sada moramo da placamo svoje stare grehe", kaze Lucic.

Protiv "Feral tribjuna" trenutno je u toku jos 70 raznih sudskih postupaka, a Predrag Lucic najavljuje da urednistvo lista nece menjati uredjivacku politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: