TEMA B92: NUNS I POLICIJA

Izvor: B92

Subota, 23.06.2001.

07:59

Default images
Objavljivanje foto robota ubice novinara Milana Pantica prva je konkretna saradnja policije i Nezavisnog udruzenja novinara Srbije. Posle ubistva novinara Pantica u Jagodini, NUNS je pokrenuo inicijativu za saradnju, koju su prihvatili savezna i republicka vlada i MUP Srbije. Formirane su dve zajednicke grupe, za medijske akcije i za koordinaciju rada, kaze glavni i odgovorni urednik agencije BETA, Dusan Janjic: “Nas prvi cilj je da delujemo preventivno. Mi zahtevamo od vlasti da se na odgovarajuci nacin ukljuci u zastitu novinarske profesije, drugi cilj je da budu otkriveni pocinioci ovih dogadjaja. Nabavljamo jedan telefonski broj koji nece biti podeljen javno, nego redakcijama i na taj telefon ce moci svi novinari iz Srbije da se javljaju i bice u prvom kontaktu sa drugim kolegama. Moci ce da se jave oni kojima je preceno, koji su pod pritiskom na bilo koji nacin”.

Uz ovu akciju, NUNS je pokrenuo i kampanju Stop mafiji, ciji je cilj da "novinari ne placaju najveci ceh zbog nemoci drustva da se obracuna sa mafijom. "Nas predlog je da prvo pitanje na svakoj konferenciji za novinare u MUP bude - Dokle je stigla istraga na ubistvima Milana Pantica i Slavka Curuvije", kaze Nebojsa Spaic iz beogradskog Media centra. “I dogovor izmedju predstavnika vlasti je da ubistvo, pretnje ili bilo koje nasilje prema novinarima bude tretirano kao pretnja ili ubistvo sudije i policajca”, kaze Spaic.

Akciju NUNS podrzala je i policija. Nacelnik Uprave kriminalisticke policije MUP Srbije, general Radovan Knezevic, kaze da ce se policija vrlo rado ukljuciti u ovu akciju: “Ukoliko dodje u vasem radu do pretnje, da vas neko sprecava da pisete, objavljujete, slobodno cete se javiti na broj koji ce vam biti na raspolaganju, a mi cemo svim tehnickim sredstvima uciniti sve da to lice otkrijemo i da tih pretnji vise ne bude”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: