INTEGRALAN TEKST SPORAZUMA

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.10.2000.

20:02

Default images
Objavljujemo ceo tekst sporazuma koji prenosi Beta.

SPORAZUM O RASPISIVANJU VANREDNIH PARLAMENTARNIH IZBORA U REPUBLICI SRBIJI

1. Potpisnici sporazuma saglasili su se da je najpreca obaveza svih da se u Republici Srbiji obezbedi javni red i mir, stvore svi neophodni uslovi za normalan zivot i rad, svi problemi resavaju u okviru Ustava i Zakona, politickim sredstvima i na civilizovan nacin, potpuno zastite institucije sistema i obezbedi njihovo normalno funkcionisanje na svim nivoima, neometan i slobodan rad svih politickih partija, kao i puna zastita gradjana, drzavne, privatne i licne imovine. Potpisnici Sporazuma obavezuju se da ce zajednickim naporom stvoriti uslove za demokratske izbore za narodne poslanike u atmosferi tolerancije i uvazavanja politickih razlika. U tom smislu, predstavnici stranaka potpisnica dace posebnu izjavu i obezbediti da se ona dosledno postuje. Potpisnici Sporazuma obavezuju se da ce zajednickim naporom stvoriti uslove za demokratske izbore za narodne poslanike u atmosferi tolerancije i uvazavanja politickih razlika. U tom smislu, predstavnici stranaka potpisnica dace posebnu izjavu u obezbediti da se ona dosledno postuje. Potpisnici Sporazuma saglasni su da se odmah obustave zapoceti krivicni i prekrsajni postupci protiv ucesnika protesta organizovanih u vezi sa septembarskim izborima, kao i da se tim povodom ne pokrecu novi postupci protiv ovih lica, izuzev onih koji su proteste iskoristili za vrsenje drugih krivicnih dela. Potpisnici Sporazuma zahtevaju da nadlezni organi MUP-a Srbije odmah Visem sudu u Podgorici isporuce osumnjicene za atentat na predsednika SPO 15. juna u Budvi.

2. Izbori za narodne poslanike u Narodnoj skupstini Republike Srbije bice raspisani za 23. decembar 2000. godine u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika. Narodna skupstina Republike Srbije ce do 23. oktobra 2000. godine usvojiti akte i izabrati organe potrebne za odrzavanje izbora.

3. Ceneci potrebu politicke, ekonomske i socijalne stabilnosti i obezbedjivanja urednog funkcionisanja svih drzavnih institucija, izabrace se nova Vlada Republike Srbije u koju ce uci predstavnici potpisnika Sporazuma. Predsednik Vlade je iz reda najvece parlamentarne stranke - Socijalisticke partije Srbije, a po jedan potpredsednik iz politickih organizacija koje su potpisnice Sporazuma. Sve odluke iz nadleznosti predsednika Vlade donosice se konsenzusom predsednika i potpredsednika Vlade. Posebnim aneksom ovog Sporazuma utvrdice se dalji raspored resora u Vladi Republike Srbije. Aneks ce biti sastavni deo ovog sporazuma. Funkcije ministara unutrasnjih poslova, informisanja, pravde i finansija obavljace kolegijumi sastavljeni paritetno od potpisnika Sporazuma, koje bira Narodna skupstina Repunlike Srbije. Sve odluke iz nadleznosti ministara ovih resora donose se konsenzusom.

4. Za Radio televiziju Srbije Vlada Republike Srbije imenovace Upravni odbor sastavljen paritetno od predstavnika potpisnika Sporazuma. O upravljanju i uredjivackoj politici odlucivace se konsenzusom.

5. Vlada Republike Srbije formirace paritetne komisije koje ce preispitati promene koje su izvrsene u preduzecima, republickim organima i ustanovama. Svuda gde su ta resenja suprotna interesima tih organizacija ivrsice se neophodne promene.

6. Odmah ce se obezbediti konstituisanje onih skupstina opstina koje, jos uvek, nisu konstituisane na osnovu rezultata septembarskih izbora i Zakona o lokalnoj samoupravi, bez ikakvih pritisaka i opstrukcija.

7. Narodna skupstina Republike Srbije raspusta se danom raspisivanja izbora.

8. Potpisnici su saglasni da se odmah izvrsi konstituisanje Savezne skupstine i svih radnih tela, s obzirom da je reseno pitanje preostalih mandata.

9. Postignuta je saglasnost da sto pre treba formirati Saveznu vladu koja treba da odmah preuzme sve svoje ustavne nadleznosti i odgovornosti za stanje u zemlji, postovanje Ustava Savezne Republike Jugoslavije i saveznih zakona.

10. Garanti ovog Sporazuma su Predsednik Savezne Republike Jugoslavije i Predsednik Republike Srbije.

Potpisnici Sporazuma o odrzavanju vanrednih parlamentarnih izbora za narodne poslanike Skupstine Srbije u cilju ocuvanja stabilnosti u zemlji daju ovu

I Z J A V U

Svi potpisnici Sporazuma isticu da je danas vrhovni interes u Srbiji mir, licna i imovinska sigurnost gradjana i borba protiv kriminala, i obavezuju se da svojim delovanjem daju maksimalan doprinos kako bi se za sve gradjane bez obzira na politicka opredeljenja, obezbedio zakoniti rad drzavnih sluzbi, funkcionisanje privrede i ustanova u interesu gradjana nase zemlje. Svi potpisnici Sporazuma obavezuju se da ce njihovo delovanje biti u skladu sa Ustavom i zakonom i da nece na bilo koji nacin ometati rad politickih neistomisljenika i suparnika na predstojecim izborima, postujuci pre svega licni integritet svakog gradjanina. Potpisnici Sporazuma pozivaju gradjane nase zemlje da daju doprinos da u Srbiji svako moze u demokratskoj atmosferi pred gradjanima i na medijima, izraziti svoje politicke stavove i uverenja.

ANEKS SPORAZUMA O RASPISIVANJU VANREDNIH PARLAMENTARNIH IZBORA U REPUBLICI SRBIJI

1. Na osnovu tacke 3 stav tri Sporazuma o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, potpisnici Sporazuma su se dogovorili da resori (ministarstva) u Vladi Republike Srbije budu rasporedjana na sledeci nacin:

Socijalisticka partija Srbije: 1) Predsednik vlade 2) Lokalna samouprava 3) Poljoprivreda, sumarstvo, vodoprivreda 4) Gradjevina 5) Trgovina 6) Turizam 7) Ekonomska i vlasnicka transformacija 8) Briga o porodici 9) Nauka i tehnologija 10) Prosveta 11) Zivotna sredina 12) Omladina i sport.

Srpski pokret obnove: 13) Potpredsednik vlade 14) Industrija 15) Saobracaj i veze 16) Kultura 17) Vere 18) Veze sa Srbima van Srbije.

Demokratska opozicija Srbije: 19) Potpredsednik vlade 20) Rudarstvo i energetika 21) Rad, boracka i socijalna pitanja 22) Vise i visoko obrazovanje 23) Zdravlje 24) Ekonomske veze sa inostranstvom

2. Funkcije ministara unutrasnjih poslova, finansija, pravosudja i informisanja obavljace se u skladu sa tackom 3 stav 4 Sporazuma. a) Unutrasnji poslovi: SPS, SPO, DOS b) Finansije: SPS, SPO, DOS c) Pravda: SPS, SPO, DOS d) Informacije: SPS, SPO, DOS

Beograd, 16. oktobar 2000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: