"Samoprijava" zbog anarhista

Trideset javnih ličnosti prijavilo tužilaštvu da su počinili krivično delo ometanja pravde, protestujući protiv ophođenja pravosuđa u slučaju šestoro anarhista.

Izvor: B92

Utorak, 29.12.2009.

13:47

Default images

Potpisnici, među kojima su istaknuti profesori, umetnici, novinari, aktivisti nevladinog sektora i antifašističkih organizacija, podneli su krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu, u kojoj obaveštavaju Tužilaštvo da su učešćem na okruglom stolu o optužnici protiv šestoro anarhista počinili krivično delo ometanja pravde.

Povod za ovu simboličnu akciju je postupak protiv R.K. (17), N.H. (18) i I.F. (19), koji su u noći između 23. i 24. oktobra u Vršcu lepili plakate na kojima je pisalo “Sloboda uhapšenim anarhistima“, zbog čega se terete za “ometanje pravde” po članu 336 b Krivičnog zakonika.

Kako stoji u prijavi, potpisnici su sudelovali na Okruglom stolu u Medija centru 10. decembra povodom držanja u pritvoru i povodom optužnice protiv Ivana Vulovića (24), Sanje Dojkić (19), Ivana Savića (25), Ratibora Trivunca (28), Tadeja Kurepe (24) i Nikole Mitrovića (29) i tvrdili da im je pritvor određen iako nisu bili ispunjeni niti dokazani uslovi predviđeni u čl. 142 ZKP, da je kvalifikacija dela koja im se stavlja na teret (međunarodni terorizam iz čl. 391 KZ) nesrazmerna radnjama za koje su optuženi, kao i da takva kvalifikacija predstavlja diskriminaciju u odnosu na kvalifikacije za druga krivična dela izvršena istim ili sličnim radnjama, i to sa daleko težim posledicama (kao na primer kvalifikacija radnje paljenja ambasade SAD u Beogradu, u februaru 2008. godine, u kojoj je izgubio život jedan državljanin Srbije) i javno tražili da se okrivljeni puste na slobodu i da se sa slobode brane.

Podsetimo, Grupa za monitoring procesa je pokrenula potpisivanje peticije koju je podržalo tridesetak intelektualaca, u kojoj se proces protiv šestoro anarhista naziva političkim i traži se odbacivanje optužbe o "međunarodnom terorizmu"

Šestoro anarhista su uhapšeni u septembru, zbog sumnje da su bacili zapaljene pivske flaše na zgradu Grčke ambasade, a 2. novembra je podignuta optužnica za delo međunarodnog terorizma za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Još se čeka na početak suđenja, a šestoro studenata Beogradskog univerziteta su u Centralnom zatvoru, u višemesečnom pritvoru.

Potpisnici prijave Tužilaštvu su Vesna Rakić-Vodinelić, Zagorka Golubović, Ljubiša Rajić, Borka Pavićević, Želimir Žilnik, Goran Despotović, Zoran Petakov, Branimir Stojanović, Milica Tomić, Maja Krek, Majda Puača, Dušan Kosanović, Vladimir Marković, Jovana Vuković, Milan Radanović, Nenad Glišić, Jelena Veljić, Aranđel Bojanović i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: