Vlada: Ispunjeni potrebni uslovi

U izveštaju Evropskoj komisiji, Vlada Srbije navodi da su ispunjeni uslovi za viznu liberalizaciju. Konačna odluka biće doneta krajem novembra.

Izvor: B92, Beta

Petak, 25.09.2009.

00:27

Default images

Vlada Srbije poslala je Evropskoj komisiji izveštaj o ispunjenosti kriterijumima za viznu liberalizaciju. Na okruglom stolu "Ka beloj šengen listi", potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije, Božidar Đelić je naveo da je Srbija ostvarila sve potrebne uslove.

Đelić je rekao i da će viznom liberalizacijom građanima Srbije biti omogućena jedna od ključnih sloboda - sloboda kretanja.

Prema njegovim rečima, nakon podnošenja izveštaja, Komitet za građanske slobode Evropskog parlamenta će 15. oktobra razmatrati predlog Evropske komisije, a zatim će 29. novembra taj predlog biti na sednici Evropskog parlamenta.

Konačna odluka Evropske komisije da li će Srbija biti stavljena na belu šengensku listu očekuje se 30. novembra ili 1. decembra. "Srbija je na korak do vizne liberalizacije. Mnogo toga je urađeno i ispunjeni su svi uslovi mape puta", rekao je Đelić.

Đelić je rekao da će važnost starog pasoša biti produžena za još godinu dana, ali da će za putovanje u inostranstvo sa tom putnom ispravom i dalje biti potrebna viza. Govoreći o podnošenju zahteva za članstvo u EU, Đelić je rekao da Srbija može, ako želi, da podnese zahtev i sutra jer za to ima odobrenje, ali da to ne bi značilo mnogo bez konsenzusa u Uniji, koji još ne postoji.

Šef političkog odseka delegacije Evropske komisije u Srbiji Tomas Njoki je rekao da se nadu da će odluka Evropske komisije o viznoj liberalizaciji biti pozitivna, kao i izveštaj koji Srbija danas podnosi.

On je čestitao svima koji su učestvovali u procesu približavanja Srbije EU i beloj šengenskoj listi i istakao da je dosta toga urađeno.

"Vizna liberalizacija je veliki korak napred u procesu evropskih integracija i ključni korak ka ulasku u EU", rekao je Njoki, ali i dodao da to još nije kraj puta i da ima još dosta toga da se uradi.

Dačić: MUP danas poslao izveštaj

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija ispunila sve uslove za ukidanje viza za zemlje šengenske zone.

"Danas je MUP Srbije uputio Evropskoj uniji izveštaj o tome da je Srbija ispunila sve uslove za ukidanje viza, ne samo uslove iz ‘mape puta’, već i dodatne uslove za dobijanje belog šengena", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Valjevu.

Dačić je kazao da će o tome u ponedeljak razgovarati i sa potpredsednikom Evropske komisije Žakom Baroom, koji će u Beogradu prisustvovati regionalnoj ministarskoj konferenciji o kriminalu u jugoistočnoj Evropi.

On je rekao da je uveren da su građani Srbije sve bliže belom šengenu, koji će biti formalizovan od 1. januara 2010, i ocenio da to "nije epohalno", ali je prva praktična vidljiva orist koju građani Srbije mogu da vide od evropskih integracija.

Fajonova: Srbija na dobrom putu

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju Tanja Fajon ocenila je danas da je Srbija na dobrom putu da na vreme ispuni sve potrebne uslove za dobijanje bezviznog režima.

Podsetivši da je 25. septembar rok za podnošenje izveštaja Srbije o ispunjavanju preostalih uslova iz mape puta, ona je u izjavi za Dojče vele rekla da očekuje pozitivan tok događaja.

"Nadam se da tu neće biti većih problema. Prema informacijama koje imam, Srbija je na dobrom putu da na vreme ispuni sve potrebne uslove za dobijanje bezviznog režima. To isto stoji i za Crnu Goru, a Makedonija je svoj posao već obavila", rekla je Fajonova.

Slovenačka poslanica u Evropskom parlamentu pripremila je nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za zemlje zapadnog Balkana, kojim se pozdravlja predlog Evropske komisije da Srbija, Makedonija i Crna Gora od 1. januara 2010. dobiju bezvizni režim.

Ona je, kako je preneo radio Dojče vele, rekla da u EP postoji pozitivna atmosfera kada je u pitanju vizna liberalizacija za zapadni Balkan.

"Ovo će biti vrlo pozitivan korak. Bilo je krajnje vreme da građani ovih zemalja dobiju ista prava kao i ostali građani Evropske unije", smatra Fajonova.

U njenom izveštaju se, međutim, od EU traži i da pomogne BiH i Albaniji da i one što pre ispune uslove za dobijanje bezviznog režima.

Predlaže se da i ove dve zemlje regiona budu stavljene na "belu listu", a da bezvizni režim za njih počne da se primenjuje onog trenutka kada dostignu potrebne kriterijume.

Fajonova želi da vidi svih pet, kako ih je nazvala, "budućih članica EU" u istom paketu za viznu liberalizaciju, ali naglašava i da ista pravila važe za sve, te da sve zemlje moraju ispuniti svoj deo posla, preneo je nemački radio.

Prema njenim očekivanjima, BiH bi mogla da dobije bezvizni režim sredinom sledeće godine.

Estonija podržava integracije Srbije

Ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Paet, podržao je tokom susreta sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem, proces evropskih integracija Srbije i nada se da će zvanični Beograd do 1. januara sledeće godine uspeti da ostvari viznu liberalizaciju, saopštilo je estonsko ministarstvo spoljnih poslova.

Paet i Jeremić sastali su se u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN, gde prisustvuju kao članovi delegacija svojih zemalja.

Dvojica ministara su potpisala i sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između Srbije i Estonije.

Paet je istakao da taj sporazum otvara mogućnost za oživljavanje ekonomske saradnje između Beograda i Talina i dodao da će od njega korist imati privrednici obe države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: