Sreda, 28.04.2010.

00:15

Tužilaštvo istražuje pretnje Tadiću

Tužilaštvo i policija rade na otkrivanju grupe koja je preko Fejsbuka pretila predsedniku Srbije Borisu Tadiću, kaže za B92 Saša Radulović.

Izvor: B92

Default images

Zamenik višeg tužioca u Odeljenju za visokotehnološki kriminal je rekao da je stav Tužilaštva da u pretnjama putem te društvene mreže ima elemenata krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti. On je precizirao da će od američkog Ministarstva biti zatraženi podaci o IP adresama računara sa kojih su pretnje upućene.

Radulović je objasnio da visokotehološki kriminal, pored organizovanog kriminala i međunarodnog terorizma ima karakteristiku transnacionalnosti.

"To znači da radnje, koje su preduzete u izvršenju krivičnog dela i dokazi koje je potrebno prikupiti ne moraju nužno da se nalaze na teritoriji samo jedne zemlje gde se postupak sprovodi, što znači da je u prikupljanju dokaza potrebna saradnja koja se može obavljati na različitim nivoima. To može biti policijska saradnja, saradnja u skladu sa konvencijom Saveta Evrope o sajber kriminalu ili međunarodna pravna pomoć putem zamolnice preko nadležnih ministarstava", kaže on.

Upitan koliko takvu istragu može otežati korišćenje računara iz internet kafea, Radulović je odgovorio da to može otežati, ali da svaka aktivnost na Internetu ostavlja trag i da je moguće doći do onoga ko je preduzeo radnju.

Prema njegovim rečima, oni koji prete putem Interneta često to rade sa svojih računara, jer osećaj anonimnosti koji pruža Internet stvara i osećaj nedodirljivosti, što nije baš tako, jer svaka radnja na Internetu ostavlja trag.

Na društvenoj Internet mreži "Fejsbuk" se pojavila grupa "Tadiću džaba ti blindirana 'mečka', kad otvoriš vrata snajper te čeka", a te pretnje su osudile sve parlamentarne stranke - vladajuće većine i opozicije.

Gostovanje Saše Radulovića u vestima TV B92 možete pogledati ovde.

Zlatko Nikolić: Ozbiljno shvatiti pretnje

Pretnje putem Interneta kriminolog Zlatko Nikolić ne smatra neuobičajenim, pogotovo zbog toga što osobama, koje se na to odluče, prividna anonimnost pruža i osećaj nedodirljivosti.

Nikolić, međutim, naglašava da to nije tačno, pošto se na Internetu veoma lako može ući u trag posećivanim sajtovima ili presretati elektronska pošta.

"Zaduženi za bezbednost predsednika i građana uopšte moraju veoma ozbiljno da pristupe i shvate o čemu se radi. Znam da je bilo sličnih situacija u desetak zemalja, ovo poslednje što je predsednik Mesić prijavio je nama najbliže, regionalno da tako kažem, ali se radi o istom mehanizmu odbrane ličnosti od onih koji na taj način napadaju i tako brane tzv. ideale ili, ja bih rekao, bolesne želje i ideje“, objašnjava Nikolić.

"Da li će toga i dalje biti - da, biće, jer su svesni, i oni a i mi sami, da se takvi mediji ne mogu ugasiti zbog takvih ili sličnih ljudi koji nastoje da tekovine novih komunikacija zloupotrebe zbog sopstvenih potreba", kaže on.

O pretnjama je u "Kažiprstu" B92 govorio i državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: