Ponedeljak, 23.03.2009.

15:49

Štampani mediji u ozbiljnoj krizi

Sva novinska izdanja u Srbiji nalaze se u ozbiljnoj krizi, a ekonomska kriza dovodi u pitanje i njihovo postojanje.

Izvor: B92

Default images

Ustaljena navika mnogih da uz jutarnju kafu čitaju dnevne novine ili da put do posla skrate listajući štampu uskoro bi mogla drastično da se promeni. Ništa bolja situacija nije ni pred onima koji su verni nekom nedeljniku ili magazinu. Štampani mediji u Srbiji u ozbiljnoj su krizi, a ekonomska kriza dovodi u pitanje njihovo postojanje.

Besplatne novine, jeftini tabloidi, internet izdanja, ali i sve niži nivo kulture čitanja dnevne štampe ugrožavali su štampane medije i pre svetske ekonomske krize.

Loše stanje u teškoj ekonomskoj situaciji dodatno su pogoršali sve ređi oglašivači i nemogućnost da se naplate potraživanja. "Blic" za sada stabilno stoji, ali ni ove novine kriza verovatno neće zaobići.

U trenutku kada ekonomski standard pada, očekuje se da će dnevne novine biti među prvima kojih će se građani odreći. U takvoj situaciji može se očekivati i gašenje novina koje ne mogu da izdrže na tržištu, rekla je za B92 Jelena Drakulić-Petrović, generalna direktora kompanije Ringier, u čijem su vlasništvu "Blic", a od skora i NIN.

Dnevni list "Politika" u protekla tri meseca uspeo je da smanji pad tiraža, međutim, ima manje oglasa.

Glavni urednik Dragan Bujošević kaže da će u slučaju jače krize sigurno zadržati kvalitet novina, ali da će biti primoran da smanji broj strana. Bujošević ocenjuje da bi direktna pomoć države u rešavanju problema bio loš potez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: