Da li će Srbija ostati bez lekara?

Čak pet hiljada zdravstvenih radnika izjasnilo se u anketi Ministarstva zdravlja da bi, uz otpremninu, odmah napustilo svoja radna mesta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

16:44

Default images
Foto: Gettyimages

Međutim, iz Ministarstva odgovaraju da ne postoji opasnost da se Srbija suoči s odlivom mozgova u zdravstvu. Srbija je prvi put dobila lekara na čelu Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimira Kostića, ali bi uskoro mogla da ostane bez većeg broja lekara.

Više stotina lekara je u poslednja četiri meseca zatražilo sertifikat o dobroj praksi koji Komora izdaje kako bi mogli da idu na rad u inostranstvo.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da u celom svetu nedostaju anesteziolozi i radiolozi, ali opovrgava tvrdnje da mnogi lekari žele da odu iz zemlje.

"Ništa nije veći odlazak sada nego što je bio. Jedno je da tražite, a onda vi kad uzmete, kad dobijete te potrebne papire, onda vi razmišljate, gledate da li hoćete, da li nećete, ali nisu otišli. Taj isti problem imaju Hrvati, imaju Slovenci, isti problem imaju Poljaci", kaže Lončar.

Lončar ističe da Ministarstvo ne sedi skrštenih ruku i da je više od 500 lekara zaposleno od kada on upravlja zdravstvom.

"Ukinuli smo one dve godine za specijalizaciju da morate da čekate. Uradili smo da smo pustili 1.200, pa još 424 specijalizacije da ljudima omogućimo da ne moraju da odu negde drugde, već da te specijalizacije dobiju ovde", navodi Lončar.

Jedan od najboljih srpskih hirurga i nekadašnji direktor Urgentnog centra Vladimir Đukic kaže da Ministarstvo čini šta može, ali da je problem to što u zapadnoj Evropi doktori sve manje žele da rade u operativnim granama medicine, a sve to otvara gastarbajterski put lekarima iz Srbije.

"Bićemo u opasnosti da ostanemo bez kvalitetnih lekara. Bez podmlatka. Veoma je teško što u sadašnjem periodu moramo da nalazimo finansijsko pokriće za ono što će se desiti za pet ili deset godina. Siromašna zemlja treba da ulaže u svoju budućnost, koja, sa ove tačke gledišta, je neizvesna", kaže Đukić.

Na pitanje da li bi posle tri decenije karijere danas posavetovao nekoga da bude lekar, Đukić kaže:

"Nijedno od moje troje dece nije upisalo medicinu i mislim da nisu pogrešili".

Prosečna plata lekara opšte prakse u Srbiji je oko 60.000 dinara, dok specijalista zaradi 20.000 više.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: