Albanski đaci dobijaju udžbenike

Albanski đaci u Preševu, Bujanovcu i Medvedji dobiće sutra udžbenike na albanskom jeziku, rekao je u Merdaru premijer Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Nedelja, 31.08.2014.

12:29

Default images

Tokom obilaska baze kod Merdara Vučić je ponovio da će gradjani koji ispunjavaju obaveze prema državi imati sva prava, a onima koji to ne čine, bez obzira da li žive u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Subotici ili bilo gde, biće isključivana struja i sve drugo.

"I ne postoji - da ne bi bilo priče poput 'ne smete da udjete ovde ili onde'… Gde sve naše snage ne smeju da udju. Naše snage i naši policajci smeju da udju u svako mesto u kojem oni koji tamo žive ne poštuju organe države Srbije. Takvi će biti privedeni", upozorio je premijer.

Dodao je da, ako neko voli da živi u mraku ili bez komunalnih usluga, država sa tim nema problem, ali da smatra da je to civilizacijsko dostignuće, ted da bi ljudi trebalo da znaju da kada imaju struju ili vodu treba i da plaćaju.

"Oni će to, verujte mi, poštovati", zakljucio je Vučić, uz napomenu da ne mari preterano za telefonske pozive koji mogu tim povodom da dodju iz različitih ambasada, te da oni koji ga zovu mogu da računaju da je za tu priliku promenio broj telefona.

Albanci najavljuju protest, ministar stiže sa udžbenicima

Učenici svih osnovnih i srednjih škola u Bjanovcu, Preševu i Medveđi, u ponedeljak, prvog dana nove školske godine, obustaviće nastavu od 10 do 12 časova. Razlog za ovakav potez u prvom danu nove školske godine jeste nedostatak udžbenike na maternjem jeziku.

Ovo su odlučili najviši predstavnici Albanaca u lokalnim samoupravama i direktori osnovnih i srednjih škola, u naknadnoj komunikaciji, nakon zajedničkog sastanka pre tri dana na kome su analizirali stanje u školama gde se nastava odvija na albanskom jeziku.

Predsednik SO Bujanovc Jonuz Musliu, jedan od učesnika ovog razgovora kaže da se na ovaj način šalje poruka vlastima u Beogradu koje su ponovo pogazile svoje obećanje da će na učenicima – Albancima na vreme pripremiti udžbenike za one predmete za koje nedostaju.

"Vlada, premijer Vučić, resorno ministarstvo i Koordinaciono telo nisu ispunili svoja obećanja. Tako će i ovu školsku godinu, ko zna koju po redu, veliki broj učenika Albanaca, početi bez udžbenika na maternjem jeziku, što nikako nije dobro", kaže Musliu.

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, stigla informacija da će ministar dr Srđan Verbić, prvog dana nove školske godine, od osam do 10 časova, osnovcima i Srbima i Albancima, u Bujanovcu deliti besplatne udžbenike.

U osnovnim školama „Branko Radičević“ i „Naim Frašeri, besplatne udžbenike će sa ministrom Verbićem deliti i Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medvedju.

U Ministarstvu prosvete je rečeno da su „predsednici opština Bujanovac i Preševo, Nagip Arifi i Ragmi Mustafa pogrešno informisani, jer su novi udžebenici stigli i daće ih deliti lično ministar Verbić“.

Novinaima u međuvremenu niko nije mogao da kaže da li će organizatori sada odustati od najavljenog protesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: