Ovaj rat sa Izraelom nije poslednji

Lider Hamasa Kaled Mašal izjavio je da najnoviji rat između Izraela i Hamasa neće biti poslednji sukob između dve strane, već "prekretnica u postizanju cilja".

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

20:31

Default images

"Ovo nije kraj. To je samo prekretnica u postizanju našeg cilja. Znamo da je Izrael jak i da ima pomoć međunarodne zajednice. Mi ne ograničavamo naše snove i ne pravimo kompromise u odnosu na naše zahteve", rekao je Mašal na konferenciji za novinare u glavnom gradu Katara, gde živi u izgnanstvu.

On je, takođe, rekao da odbacuje svaki zahtev Izraela da se Hamas razoruža.

"Oružje otpora je sveto i nećemo prihvatiti da to bude na dnevnom redu budućih pregovora s Izraelom", istakao je Mašal, kako je preneo AFP.

Izrael je neprestano povezivao obnovu pojasa Gaze, koja je pretrpela veliko razaranje tokom 50 dana rata, s demilitarizacijom te palestinske teritorije.

Mašal je ocenio da izraelska opsada Gaze nije uspela i da je rat bio nametnut Hamasu. On je takođe rekao da je obnova Gaze dužnost vlade nacionalnog jedinstva i slobodnog sveta. Istakao je da Palestinci neće odustati od zahteva da se ukine blokada i otvori aerodrom i luka u Gazi. Palestinska strana takođe neće odustati od zahteva za oslobađanjem zatvorenika.

"Pozivam Egipat da otvori granicu Rafa kao bratski gest", rekao je Mašal, aludirajući na činjenicu da je Gaza i pod blokadom te susedne zemlje, a ne samo Izraela.

"Otpor je trijumfovao u Gazi. Svaki Palestinac u Gazi i svaki Palestinac u svetu su partneri u toj pobedi", istakao je vođa Hamasa, najavivši kompenzacije za stanovnike koji su izgubili imovinu i odgovarajući tretman za ranjenike.

Neograničeni prekid vatre u sukobu započetom 8. jula stupio je na snagu u utorak uveče. U tom najkrvavijem sukobu od 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom od rivalskog Fataha, poginulo je više od 2.200 ljudi, velikom većinom Palestinaca, a oko 11.000 njih je ranjeno i 100.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: