Merkel: Konferencija za zajedništvo

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je cilj konferencije u Berlinu o Zapadnom Balkanu prelazak iz situacije “jedni protiv drugih“ u “jedni s drugima“.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

12:53

Default images

Merkelova je, kako se navodi u saopštenju iz nemačke vlade, uverena da je Evropa odigrala odlučujuću ulogu na tom putu do zajedništva.

To je, prema njenom ubeđenju, jedino i bilo moguće tako što je svim tim zemljama data evropska perspektiva. Konferencija je u četvrtak pre podne počela u Berlinu.

"To znači, svi imaju šansu da postanu članovi EU'', izjavila je Merkelova povodom konferencije, na kojoj srpsku delegaciju predvodi premijer Aleksandar Vučić.

U saopštenju nemačke vlade kaže se i da je konferencija u kancelarskoj službi nastavak samita u Dubrovniku, na kojem je Merkelova u julu učestvovala.

''Cilj inicijative je da se ojača evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana. Potrebni su novi impulsi za privredni i državno-pravni napredak, za sigurnost i pomirenje država u regionu'', navodi se u saopštenju nemačke vlade.

Počela konferencija o Zapadnom Balkanu

foto: Beta/AP
U Berlinu je počela konferencija o zapadnom Balkanu, koja se održava na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, u prisustvu vodećih političara zemalja regiona, među kojima je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Mediji prenose da se za prvu sesiju, čija tema je ekonomija, prijavilo oko 250 predstavnika nemačkih kompanija,da srpsku delegaciju predstavlja ministar privrede Dušan Vujović, a domaćin je nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel.

Na dva panela učesnici konferencije razmatraće pitanja energetike, tehnologije, infrastrukture, podsticanja zapošljavanja, male i srednje privrede, kao i investicija.

Na konferenciji o zapadnom Balkanu biće održan i sastanak šefova diplomatija zemalja u regionu, a nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer tim je povodom izjavio da skup u Berlinu pokazuje da se Nemačka i dalje vrlo aktivno angažuje za ceo region i da Berlin podržava evropsku perspektivu svih zemalja zapadnog Balkana.

''Mi želimo naš susret da iskoristimo da bismo pohvalili dosadašnji napredak regiona na putu ka EU. Razgovaraćemo o pitanjima koja su odlučujuća za tempo i uspeh u približavanju zemalja zapadnog Balkana, o tome kako da te zemlje i u okviru regionalne saradnje sprovedu nužne reforme'', rekao je Štajnmajer izrazivši zadovoljstvo što su njegove kolege s Balkana, među njima i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, došli u Berlin.

Dodao je da želi da se savetuje sa svojim kolegama i povodom "aktuelne međunarodne krize u našem komšiluku", posebno o tome kako se zajedničke evropske vrednosti i interesi mogu jasno pokazati u jednoj jedinstvenoj evropskoj politici.

Nakon susreta ministara inostranih poslova regiona predviđen je u sedištu nemačke vlade sastanak kancelarke Merkel s premijerima regiona i predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom.

Iz Brisela stiže i komesar za proširenje Štefan File, koji će učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova, dok će se komesar za energetiku Ginter Etinger sresti s predstavnicima privrede iz regiona.

Kako je najavljeno u Briselu, evropska trojka na tom će skupu podržati evropske integracije regiona.

Premijer Vučić se u sredu u Berlinu sastao s nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom i s predstavnicima Svetske banke, dok su za četvrtak najavljeni njegovi susreti, najpre s predstavnicima kompanije Goldman Saks, zatim s predsedavajućim Veća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, kao i s premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Po završetku konferencije Vučić će prisustvovati radnoj večeri s kancelarkom Angelom Merkel i ostalim učesnicima konferencije.

Radnu posetu Berlinu završiće susretom sa zamenikom kancelara i ministrom ekonomije i energetike Nemačke Zigmarom Gabrijelom, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: