"Usaglasite spoljnu politiku sa EU"

Italijanska šefica diplomatije Federika Mogerini izrazila je očekivanje da će Srbija u narednom periodu povećati nivo usaglašenosti spoljne politike s EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.07.2014.

10:22

Default images

Federika Mogerini, ministarka spoljnih poslova Italije, države predsedavajuće EU, doputovala je danas u Beograd, gde se sastala s ministrom Dačićem.

"Nadam se da će Srbija povećati procenat usaglašenosti svoje spoljne politike sa politikom EU u narednim nedeljama ili mesecima", izjavila je ministarka Mogerini posle sastanka s Dačićem u Palati "Srbija", kojim je otpočela svoju posetu Srbiji.

Srbija ima za cilj usaglašavanje svoje spoljne politike s evropskom, što znači da ćemo u narednom periodu, do završetka svih tih poglavlja, naročito poglavlja 31, (spoljna politika) ići ka tome da ispunimo svoje obaveze, rekao je Dačić.

Na pitanje novinara da li su Srbiji bili postavljani bilo kakvi ultimatumi na bilo koju temu i da li je bilo pritisaka, Dačić je to odlučno odbacio.

"Ovo je normalan razgovor i dijalog, imaćemo ga više puta za vreme italijanskog predsedavanja, i sa Italijom i EU ćemo sarađivati najiskrenije i otvoreno", rekao je Dačić.

Podsetivši da u oktobru predstoji skrining za poglavlje 31, koje se tiče spoljne politike, Dačić je naveo da je u poslednja tri meseca došlo do značajnog napretka u u povećanju procenta usaglašenosti naše spoljne politike s EU i da je taj procenat sad veći od 70 odsto.

Prema njegovim rečima, prošle godine je nivo usaglašenosti iznosio 90 odsto, a u prvih nekoliko meseci tehničke vlade je opao na ispod 50 odsto.

"Od 14 deklaracija EU mi smo prihvatli 10, a nismo četiri, među kojima su i sankcije prema Rusiji", dodao je on.

Dačić se, takođe, založio za to da se kriza u Ukrajini rešava za pregovaračkim stolom.

"Srbija ima specifične i izuzetno bliske odnose i sa EU i sa Ukrajinom i sa Rusijom, i nama bi svima bilo u interesu bilo da se situacija smiri", zaključio je Dačić.

Beogradska štampa pisala je da će Srbiji biti postavljen ultimatum da se do 1. septembra priključi sankcijama EU prema Rusiji, kao i da će šefica italijanske diplomatije iskoristiti posetu da izvrši pritisak s tim u vezi.

Mogerini i Dačić su se danas saglasili i da će saradnja dve zemlje biti intenzivna i operativna.

Oni su izrazili nadu da će tokom italijanskog predsedavanja EU biti otvorena poglavlja 32 i 35.

Uoči posete, ministraka Mogerini je u intervjuu za "Politiku" rekla da u Beograd donosi poruku snažnog ohrabrenja da se nastavi putem kojim je Srbija krenula poslednjih godina.

Ministarka ogerini je posetila i Prištinu, Skoplje i Tiranu.

Italija je 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje EU od Grčke.

Ministraka Mogerini je najavila da će se sutra u Rimu susresti sa šefom diplomatije Švajcarske, države koja trenutno predsedava OEBS-u, i da će tom prilikom istaći da je značajno da Srbija nastavi da toj organizaciji predsedava na način na koji Švajcarska to sada čini u smislu rešavanja aktuelnih pitanja u svetu, kao što je Ukrajina.

"Moskva mora da realizuje ono na šta se obavezala"

Osvrnuvši se na situaciju u Ukrajini, ona je ocenila da je od suštinske važnosti izvršiti politički pritisak na Moskvu.

"Imperativ je da Moskva realizuje ono na šta se obavezala", ukazala je italijanska šefica diplomatije i dodala da, posle nedavnog rušenja malezijskog aviona, "treba preći sa reči na dela i utvrditi šta se tačno dogodilo".

Komentarišući situaciju u Gazi, ona je naglasila da međunarodna zajednica insistira na produženju humanitarnog primirja što je, kako je ocenila, u interesu i Izraela i Palestine, kao i da je glavni prioritet da stanovništo u Gazi bude zaštićeno.

Vučić i Frederika Mogerini: Odnosi dve zemlje prijateljski

Tanjug
Premijer Srbije Aleksandar Vučić i italijanska ministarka spoljnih poslova Frederika Mogerini konstatovali su danas da su odnosi dve zemlje prijateljski i veoma bliski.

Vučić je na sastanku sa šeficom italijanske diplomatije rekao da je Italija jedan od najpouzdanijih partnera Srbije, da je smatramo iskrenim prijateljem i zahvalio na podršci Rima procesu evropskih integracija Srbije.

Ministarka Mogerini je naglasila značaj kontinuiteta prijateljskih odnosa i naglasila da će Italija i dalje podržavati evropsku perspektivu Srbije, kao nastavak dijaloga s Prištinom.

Dogovoreno je da se zajednička sednica dve Vlade održi pre kraja ove godine u Beogradu i da ona bude posvećena pre svega ekonomskim pitanjima i temama iz oblasti energetike.

Teme razgovora bile su i situacija u regionu, kao i kriza u Ukrajini.

Nikolić: Srbija će biti sigurno mesto za investicije

Tanjug
Srbija je dokazala svoju rešenost da jednom za svagda uspostavi sistem koji će od nje stvoriti sigurno mesto za investicije, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u razgovoru s italijanskom ministarkom Federikom Mogerini.

"Sve što smo uradili na putu evrointegracija uradili smo u cilju da naša zemlja postane moderna, uredjena država i od tog cilja niko ko Srbiji želi dobro ne sme da odstupi", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da je sadašnja državna administracija dokazala rešenost da Srbiju uvede u Evropsku uniju i da će se to odvijati onim tempom koji Srbija bude usaglasila s Briselom.

Ministarka Mogerini je rekla da je Balkan region od izuzetnog značaja za Italiju, a posebno je to Srbija, i da je upravo zbog toga odlučila da poseti sve glavne gradove evropskih država tokom šestomesečnog predsedavanja Italije Evropskom unijom.

Ona je obećala pomoć Italije Srbiji u procesu evrointegracija, istakavši nadu da će u periodu predsedavanja Italije Srbija uspeti da otvori neka važna poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom.

Nikolić je iskoristio posetu ministarke Mogerini da uputi poziv predsedniku Italije Đorđu Napolitanu da poseti Srbiju, saopštila je Pres služba predsednika.

"EU nikome nije postavila ultimatum"

Tanjug
Ministarka spoljnih poslova Italije Federika Mogerini izjavila je danas da reč ultimatum na pripada govoru Evropske unije, već da se radi o razgovorimo kada je reč o odgovoru Evrope Ruskoj Federaciji u vezi s dešavanjima u Ukrajini.

Taj odgovor, kako je istakla, treba da bude jedinstven.

Učestvujući na panel diskusiji u Skupštini Srbije, ministarka Mogerini je istakla, odgovarajući na pitanje šefa poslaničkog kluba DS Borislava Stefanovića koju je poruku prenela srpskim zvaničnicima, da je njena poruka premijeru Aleksandru Vučiću i šefu diplomatije Ivici Dačiću tokom razgovora bila sasvim jasna.

"Ozbiljnost krize u Ukrajini raste sve više iz nedelje u nedelju jedini i najbolji odgovor je poruka koja će biti jaka i što više jedinstvena,a koju ćemo uputiti Ruskoj Federaciji”, rekla je ona i dodala da razume da “je to oko reči ultimatum u srpskoj javnosti izazvalo reagovanja, ali da ta reč ne pripada rečniku kojim govori EU”.

U obraćanju parlamentarcima gošća iz Italije je kao jedan od prioriteta italijanskog predsedavanja EU navela politiku dobrosusedstva u Mediteranu, Sredozemlju i drugim mestima gde je povremeno, kako je ocenila, bilo i vrlo teško.

Ona je istakla da je to područje okruženo krizama i sukobama koji povremeno poprimaju dramatičan razvoj, a kao primer je navela Ukrajinu i obaranje malezijskog aviona.

"Tu je i dramatični sukob na Bliskom istoku, ne samo u pojasu Gaze, već i u Siriji i Iraku, dolazimo do južnog Sredozemlja, jake tenzije su u Libiji, koja je za Italiju važna i geografski i na neki način politički”, dodala je ministarka Mogerini.

Prema njenim rečima, zato je u šest meseci italijanskog predsedavanja važno da EU zajednički radi, a od suštinskog značaja je da “Unija razgovara jednoglasno i da ima jedinstven stav u donosu na krize”.

Dodata vrednosti EU je da Evropa treba da nastupa jedinstveno svuda gde ima konflikata. Treba da budemo jedinsteni i snažni, da EU daje odgovore na ove krize”, naglasila je italijanska miniistarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: