Mađari obeležili pobedu nad Turcima

U Budimpešti obeležana godišnjica pobede hrišćanske vojske pod komandom mađarskog generala Janoša Hunjadija nad Turcima koji su 1456. godine opsedali Beograd.

Izvor: B92

Utorak, 22.07.2014.

16:19

Default images

Državna proslava započela je jutros svečanim ispaljivanjem plotuna sa brodova na Dunavu u luci nedaleko od Madjarske akademije nauka, prenela je madjarska agencija MTI.

Zatim su učesnici parade prešli Lančani most do Budimskog dvorca u grupama predvodjeni vojnim orkestrom i oficirima madjarske vojske koji su nosili istorijske zastave.

Vence na spomenik Janošu Hunjadiju položili su predstavnici madjarske vlade, ministarstva odbrane i grada Budimpešte, prenosi MTI.

Svečana komemoracija održana je i u Muzeju vojne istorije.

Madjarski parlament je proglasio 22. juli Danom sećanja na pobedonosnu bitku nad Turcima kod Nandorfehervara, današnjeg Beograda 1456. godine.

Posle pada Carigrada 1453. godine turski sultan Mehmed II je krenuo u osvajanje Kraljevine Madjarske, a njegov neposredni cilj je bio zauzimanje tvrdjave u Beogradu, najznačajnijem ugarskom uporištu.

Bitka je započeta 4. jula kada je turska vojska opkolila tvrdjavu brodovima na Dunavu i Savi, a tok bitke je preokrenut 22. jula kada je sa leve strane Save u napad krenuo i franjevački sveštenik Janoš Kapistran sa krstaškom vojskom.

Hunjadi, u srpskom narodu poznat kao Sibinjanin Janko, tada je sa svojim vojnicima krenuo u protivnapad, nakon čega se turska vojska povukla.

Turci su osvojili Beograd tek 1521. godine kada je u njega ušao Sulejman I.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: