Srpski uče i u Johanesburgu

Nastavnica srpskog jezika Violeta Pavlović Marinović podučava tridesetak đaka u školi “Sveti Sava“ u Johanesburgu, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

23:25

Default images

Da srpski jezik postane zvaničan u Južnoafričkoj Republici izborila se nastavnica srpskog jezika Violeta Pavlović Marinović. Već dve godine naš jezik je izborni predmet u svim osnovnim i srednjim, državnim i privatnim školama.

Naša deca sada mogu visokim ocenama iz maternjeg jezika da povećaju ukupan prosek, a to im olakšava prohodnost do izabranog fakulteta. Međutim, osim što se pored 10 zvaničnih jezika u Johanesburgu, ravnopravno čuje i srpski, najvažnije je da, smatra Violeta, naša deca koja žive u dijaspori ne zaborave korene.

Violeta trenutno ima 30 đaka, a do sada je sa sertifikatom položenog srpskog jezika iz njenih klupa izašlo više od 80 mališana.

“Srpska škola ’Sveti Sava’ u najvećem gradu Južnoafričke Republike osnovana je 2009. godine, na inicijativu roditelja i uz njihovu pomoć se održava. Nalazi se na crkvenom imanju jedinog hrama SPC na afričkom kontinentu - Sveti Toma. Srpska komuna iako novija, veoma je aktivna i okuplja između 10.000 i 20.000 Srba“, kaže Violeta.

Međutim i deset godina pre toga, Violeta je našu decu u sklopu Komune učila maternjem jeziku. Sada je on deo obrazovnog sistema Južnoafričke Republike. Nijedna druga zemlja iz našeg okruženja nije ovo postigla. Osim toga, ni u jednoj drugoj zemlji, osim u Južnoafričkoj Republici, gde u velikom broju žive naši ljudi, nije ozvaničen sprski jezik.

“U Johanesburgu živim 20 godina, tamo su mi se rodila oba sina. Poenta cele priče je da se naša deca tamo ne asimiluju, da očuvaju jezik, tradiciju, da nauče što više o svojoj kulturi. Svi verski i državni praznici obeležavaju se u školi ’Sveti Sava’. U projektu koji je trajao tri godine podržala su me srpska ministarstva prosvete i spoljnih poslova i ambasada Srbije. Da bi se ubrzalo dobijanje rešenja od Ministarstva prosvete u Srbiji, mnogo mi je pomogla novinarka državne televizije Jelena Đorđević Popović“, priča Violeta.

U školi koja se odvija subotom, izučavaju se srpski jezik, istorija, geografija, muzičko, likovno i veronauka, a sve je u korelaciji sa srpskim jezikom i odvija se po našem nastavnom programu. Najteže je bilo da se naš nastavni program impelmentira u onaj u JAR. Razlikuje se način ocenjivanja, jer tamo se od početka školovanja polažu ispiti u dva roka u toku školske godine koja traje od januara do decembra.

“Deci koja idu u internacionalne škole i uglavnom govore engleski, najteže je da shvate naših sedam padeža. A u Ministarstvu prosvete u Johanesburgu su me, kada je sve bilo gotovo, da bi napravili štos sa mnom, zbog moje preterane posvećenosti i predanosti, pozvali su me da mi saopšte kako sve mora da padne u vodu, jer je objavljena vest da je ozvaničen i osmi padež. Bacila sam se u vatru da objašnjavam kako je to nemoguće, ali su svi počeli da se smeju“, kaže Violeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: