Zeman: Kriza zbog presedana Kosova

Predsednik Češke Miloš Zeman rešenje krize na Krimu vidi u federalizaciji Ukrajine, a upozorio je da je problem ovako dubok zbog presedana Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.03.2014.

21:31

Default images

"Rešenje sadašnje krize bila bi federalizacija Ukrajine, a u okviru te federalizacije jačanje autonomije Krima, koja i sada postoji pošto Krim ima svoj parlament i svoju vladu", preneo je Zemanovu ocenu njegov portparol Jirži Ovčacek.

"Ova kriza bila bi daleko manje duboka da ne postoji jedan presedan. Presedan Kosova", poručio je češki predsednik.

On je dodao da preporučuje federalizaciju Ukrajine zato što odluka da Rusija anektira teritoriju Krima vodi samo ka eskalaciji sukoba.

Miloš Zeman ponovio je da je prauzrok krize u odluci sovjetskog vođe Nikite Hruščova da pokloni Krim Ukrajini.

Bojazan da će kriza oko Krima eskalirati u krvavi sukob kakav je bio raspad Jugoslavije izrazio je i bivši predsednik Češke Vaclav Klaus, ali on, za razliku od predsednika Zemana, smatra da su krizi doprineli Evropska unija i SAD, time što su podržavale demonstrante u Kijevu.

"Ljudi u Ukrajini ne zaslužuju da se ovako igraju sa njihovom zemljom. To me podseća na Jugoslaviju pre 20 godina. Tamo je takođe izvana isprovociran tragični krvavi sukob. A ja se plašim da nešto takvo upravo počinje u Ukrajini", rekao je danas Klaus.

Bivši češki predsednik izjavio je da se ruski predsednik Vladimir Putin ponaša sasvim racionalno i da sigurno nije sretan zbog toga kako je Rusija uvučena u krizu.

"Šta dalje sa Ukrajinom trebalo bi da rešavaju sada oni koji su sadašnju situaciju izazvali. Plašim se da su tome doprineli i zapadna Evropa i SAD pošto su podržavale sve te demonstracije u Ukrajini", kazao je Vaclav Klaus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: