Rusija poslala kamione u Siriju

Rusija je poslala 25 oklopnih kamiona i 50 drugih vozila u Siriju radi tranporta toksičnog materijala koji bi trebalo da bude uništen.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.12.2013.

10:34

Default images

Podsetimo, taj materijal trebalo bi da bude uništen u skladu s međunarodnim sporazumom o uništenju sirijskog hemijskog arsenala.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je u izveštaju predsedniku Rusije naveo da su ruski avioni isporučili 50 kamiona "Kamaz" i 25 oklopnih kamiona "Ural" u sirijski lučki grad Latakiju prošle sedmice zajednos sa drugom opremom, prenela je agencija Rojters.

Režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada prijavio je 1.300 tona hemijskog oružja Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, koja je ove godine osvojila Nobelovu nagradu za mir.

Prema vremenskom rasporedu usaglašenom sa SAD i Rusijom, Damask ima rok do 31. decembra da se reši najtoksičnijih hemikalija, a celokupan sirijski hemijski arsenal mora biti uništen do polovine 2014. godine.

Ovim sporazumom su sprečeni raketni napadi kojim su SAD pretile nakon što je na stotine ljudi ubijeno u predgradju Damaska 21. avgusta, u najgorem napadu otrovnim gasom posle četvrt veka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: