Kairo: Sukob policije i studenata

Egipatske bezbednosne snage ispalile su suzavac na više destina studenata univerziteta, van njihovog kampusa u Kairu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2013.

22:17

Default images

Policija je na ovaj način pokušala da spreči da njihov protest dopre do obližnje zgrade ministarstva odbrane.

Više destina studenata gađalo je kamenjem snage bezbednosti, a neki su kupili kanistere sa suzavcem i bacali ih natrag na policiju.

Studenti, neki sa maskama na licu, upotrebili su metalne rešetke i kante za pravljenje barikada, preneo je danas AP.

Studenti su danas protestvovali ispred univerziteta ASHU (Ain Shams University) u istočnom delu Kaira, što je deo širenja protesta na univerzitetima protiv aktuelnih vlasti.

Studenti, većina njih pristalice svrgnutog islamističkog predsednika Muhameda Morsija, održavali su pritisak u kontrolisanim, ali često nasilnim, protestima koji su obuhvatili islamski univerzitet AAU (Al-Azhar University) i prestižni Univerzitet u Kairu.

Ranije je objavljeno da su egipatske snage bezbednosti upale u kampus Univerziteta Al-Azhar kako bi ugušile protest pristalica Morsija.

Šef službe univerzitetskog obezbeđenja Mahmud Subeiha rekao je tom prilikom u izjavi egipatskoj privatnoj stanici CBC da je on od policije zatražio da uđe na kampus i spreči dalje proteste Morsijevih pristalica.

Neimenovani izvor službe bezbednosti rekao je da su studenti zapalili jedno vozilo, a da su na policajce bacali zapaljive bombe.

Studenti su prethodno bacali kamenice na policiju u pokušaju da blokiraju saobraćaj na važnom autoputu, koji prolazi pored univerzitetskog kampusa u istočnom Kairu.

Studenti od početka nove akademske godine u septembru ne prestaju sa organizovanjem protesta koji su više puta prerastali u sukobe sa snagama reda, naveo je AP.

Prošlog meseca za 12 studenata ovog univerziteta su izrečene novčane kazne i po 17 godina zatvora zbog učestvovanja u protestima i sukobima u kampusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: