Patrijarh Irinej počasni Zemunac

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej proglašen je danas za počasnog građanina beogradske opštine Zemun.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 05.11.2013.

19:09

Default images

Irineju je to priznanje uručio predsednik opštine Zemun Dejan Matić na svečanoj sednici Skupštine opštine u operi Madlenijanum, održanoj povodom 5. novembra, praznika Zemuna - dana kada je Zemun oslobođen u Prvom svetskom ratu 1918. godine.

Patrijarh je, zahvaljujući na priznanju, rekao da svaka nagrada veoma prija i podstiče na dalji rad.

"Ako se iskreno zalažemo za svoju otadžbinu i narod, uspeh neće izostati", rekao je patrijarh Irinej primajući priznanje".

"Grad Zemun je napredovao na svim poljima u poslednjih nekoliko godina i uspeh neće izostati ako svi doprinesemo da naša otadžbina stane na duhovne, kulturne i privredne noge i dostigne nivoe na kojima smo bili", rekao je Patrijarh.

"Ako se iskreno zalažemo za svoju otadžbinu i narod, uspeh neće izostati", rekao je patrijarh Irinej primajući priznanje.
Foto: Tanjug
Irinej je Zemunu, Beogradu i celom srpskom narodu poželeo da sačuvaju svoje ime, kulturu i veru i budu dostojni naslednici svojih predaka.

Predsednik Opštine Zemun Dejan Matić rekao je da je priznanje patrijarhu uručeno iz najdublje zahvalnosti za pokazanu pažnju od prve posete Zemunu, pa sve do nedavnog osveštanja krsta za novu crkvu u naselju Nova Galenika.

Na svečanosti je uručena i Povelja o prijateljstvu sa ključem Zemuna predstavnicima "Svebora" jer su, kako je objasnio Matić, nastavili tradiciju Bogojavljenskog plivanja za krstom u Dunavu.

Priznanje Zaslužni građanin Zemuna uručeno je tvorcu Karađorđeve šnicle Milovanu Mići Stojanoviću, glumcu Nenadu Jezdiću, pijanistkinji Ljiljani Arsenović, lekaru Vladimiru Špici i Milošu Peoviću za prosvetu.
Foto: Tanjug
Svečanosti su prisustvovali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, ministri u Vladi Srbije, poslanici i predstavnici diplomatskog kora.

Otvarajući svečanost Matić je naglasio da danas u Srbiji odluke donose hrabri ljudi, koji su nosioci modernizacije i da u tome nastoji da ih prati i Zemun, stvarajući ambijent za ekonomski napredak.

U Zemunu na vlasti je Srpska napredna stranka (SNS).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: