Dragi Putine, nudim se kao jemstvo

Izvršni direktor Grinpisa Kumi Naidu traži od ruskih vlasti da uhapšene aktiviste puste na slobodu uz kauciju, ponudivši sebe kao jemstvo za njihovo ponašanje.

Izvor: B92

Sreda, 09.10.2013.

14:50

Default images

U otvorenom pismu upućenom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Naidu je ponudio da se preseli u Rusiju i da na taj način bude garant dobrog ponašanja aktivista, navodi ruska agencija RIA Novosti.

"Dragi predsedniče Putine, ja bih došao opremljen samo time što sam predstavnik miliona ljudi širom sveta, među kojima su mnogi Rusi, čija je žarka želja da što pre vide kraj produženog pritvora za 30 hrabrih i miroljubivih muškaraca i žena zatvorenih u Murmansku", napisao je Naidu.

Međunarodno udruženje ekoloških aktivista "Grinpis" je oštro reagovalo na tvrdnje ruskog Istražnog komiteta da je na "Grinpisovom" brodu, zaplenjenom tokom prošlomesečnog protesta na Arktiku, pronađena teška droga, nazvavši to "klevetom".

"Tokom pregleda broda, zaplenjena je teška droga (čini se da je reč o makovoj slami i morfinu)", saopštio je Ruski istražni komitet, a preneo je britanski BBC.
Makova slama se koristi za proizvodnju morfina ili heroina.

"Možemo samo da pretpostavimo da ruske vlasti pričaju o zalihama lekova, koje naši brodovi moraju da imaju u skladu sa propisima iz pomorskog prava", naveo je "Grinpis".

"Pre nego što je isplovio iz Norveške za Arktik, brod su pretražile norveške vlasti uz pomoć pasa za otkrivanje narkotika, što predstavlja uobičajenu praksu. Norveški zakoni su među najstrožijima u svetu po pitanju droge, a na brodu ništa nije nađeno jer na njemu nije ni bilo ničega nezakonitog. Bilo kakva tvrdnja da su na brodu pronađena nedozvoljena sredstva su kleveta i, jednostavno rečeno, laž", saopštio je "Grinpis".

Aktivisti Grinpisa pokušali su 18. septembra u Pečorskom moru da se popnu na naftnu platformu ruske kompanije Gazprom u znak protesta zbog eksploatacije nafte na Arktiku.

Ruski istražni komitet saopštio je da će protiv nekoliko od 30 aktivista "Grinpisa", već optuženih za piratstvo u napadu na jednu rusku naftnu platformu u Arktiku, biti podnete dodatne optužbe zbog drugih teških krivičnih dela.

Taj komitet sa sedištem u Moskvi, saopštio je da su ruske vlasti na Grinpisovon brodu "Arktik sanrajz" koji je bio pod holandskom zastavom, pronašli narkotike.

Pored toga, pojedina oprema na brodu, koji su zaplenile ruske vlasti "mogla je biti upotrebljena ne samo u ekološke svrhe", naveo je taj komitet a prenele agencije.

Članovi posade "Arktik sanrajza" nalaze se od 19. septembra u pritvoru u Murmansku.

Dvadeset osam aktivista Grinpisa i dva novinara nalaze se u pritvoru na severu Rusije u gradu Murmansk od kada su uhapšeni prošlog meseca nakon što se njihov brod približio naftnoj platformi u vlasništvu Gazproma.

Uhapšenima preti zatvorska kazna u trajanju do 15 godina, ukoliko budu osuđeni, a sada im je određen dvomesečni pritvor.

Inače Holandija je pokrenula pravni postupak protiv Rusije uz ocenu da se protivno zakonu drže u pritvoru aktivisti i jedan brod registrovan u toj zemlji, a koji se nalazio u međunarodnim vodama.

Aktivisti „Grinpisa" pokušali su da se 18. septembra popnu na naftnu platformu u južnom delu Barencovog mora koja pripada kompaniji „Gazprom njeft šelf" da bi protestovali protiv ispitivanje eksploatacije nafte na Arktiku.

Organizacije za zaštitu životne sredine upozoravaju da ispitivanje nafte na Arktiku ugrožava živi svet Severnog ledenog okeana.

Sledećeg dana ledolomac „Arktik sanrajz", koji je plovio pod zastavom Holandije, granična policija Rusije je zaustavila spustivši se iz helikoptera na palubu i uhapsila sve aktiviste na brodu.

Tegljači Obalske straže odvukli su brod sa aktivistima do Murkmanska gde je uhapšene sačekala optužnica za pritatstvo učinjeno od organizovane grupe za šta je maksimalna zaprećena kazna 15 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: