Danas: Vulin "kompromisno" rešenje

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, imenovanje Vulina na mesto ministra bez portfelja predstavljalo je "kompromisno" rešenje nakon što je Ružić dobio funkciju.

Izvor: B92

Utorak, 03.09.2013.

19:40

Default images

Nadležnosti Aleksandra Vulina neće se promeniti sada kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo u odnosu na one koje je imao dok je bio samo direktor Kancelarije za KiM, piše ovaj list.

Glavna razlika je u tome što će statusom ministra Vulin dobiti pravo glasa na sednicama Vlade Srbije, kao i pravo da predlaže zakone, što dosad nije mogao, objašnjavaju sagovornici Danasa iz Vlade.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, imenovanje Vulina na mesto ministra bez portfelja predstavljalo je "kompromisno" rešenje nakon insistiranja socijalista da Branko Ružić dobije funkciju u rekonstruisanoj vladi. Naprednjaci, naime, nisu planirali da u okviru rekonstrukcije dodele taj status direktoru Kancelarije za KiM, ali je to bio njihov odgovor na zahteve SPS, odnosno potez kojim treba da se održi odnos snaga u vladajućoj koaliciji.

Bivši ministar za KiM Goran Bogdanović objašnjava za Danas da direktori vladinih kancelarija imaju pravo da prisustvuju sednicama i diskutuju, ali ne i da glasaju ili predlažu zakone. S druge strane, prema njegovim rečima, nadležnosti ministara bez portfelja i ministara sa resorima su identične. "Samim tim, nakon rekonstrukcije Vlade ojačana je uloga Aleksandra Vulina", ukazuje Bogdanović.

I profesor Fakulteta za državnu upravu i administraciju Univerziteta Megatrend Mijat Damjanović ističe za Danas da će Vulin novom funkcijom imati "bolju opservatorsku poziciju" u Vladi. Damjanović dodaje da se Vulinu tako ojačava pozicija, jer će moći da učestvuje i u odlukama koje nisu direktno u vezi s Kosovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: