"Verujem da će se postići dogovor"

Potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić izrazila je uverenje da će dogovor Beograda i Prištine biti postignut.

Izvor: Danas, Tanjug

Petak, 12.04.2013.

22:31

Default images

Grubješićeva je poručila da je Srbija u potpunosti opredeljena za dogovor i za pronalaženje trajnog rešenja.

"Cenu višegodišnje neodlučnosti, odugovlačenja i guranja problema pod tepih već plaćamo", istakla je Grubješićeva odgovarajući na pitanje lista "Danas" koja će biti cena za državu i građane eventualnog nepostizanja dogovora s Prištinom.

Ona je rekla da je Vlada Srbije ušla u politički dijalog s predstavnicima kosovskih vlasti sa iskrenom željom da se postigne dogovor i od toga nije odstupila.

"URS je od početka podržavao napore i nameru Vlade Srbije da se dođe do prihvatljivog rešenja koje je moguće sprovesti na terenu. Mi nemamo dilemu da je za Srbiju važno da krene napred, da prestane da igra ulogu večitog Kalimera i to smo više puta ponovili. Nema više ni vremena ni prostora za politiku koja zagovara čekanje nekih boljih vremena za rešavanje kosovskog pitanja", rekla je Grubješićeva koja je i članica Predsedništva URS-a.

Ona je naglasila da unutar vladajuće koalicije ne postoje razlike o nužnosti nastavka dijaloga s Prištinom i taj zaključak donet je jednoglasno na sednici Vlade Srbije.

Grubješićeva je kazala da nijedan datum nije dan D, ali su zaključci Saveta iz 2011. i 2012. godine jasni - bez vidljivog i trajnog napretka u odnosima s Prištinom neće biti otvaranja predpristupnih pregovora EU sa Srbijom.

"Vidljiv napredak je veću činjen, jer ova vlada sprovodi sve sporazume iz takozvanog tehničkog dijaloga, a kroz politički dijalog traži rešenje za višedecenijski problem", dodala je ona.

Na pitanje postoji li, ako ne dobijemo sada datum, šansa da u junu Srbija dobije nešto kao "zamenu" za datum, ona je odgovorila da ne isključuje mogućnost davanja utešne birokratske nagrade.

"Ali, nama je kao društvu potrebna jasna perspektiva i šansa da se kroz pregovore o pristupanju reformišemo i modernizujemo, kao što su to uradile i druge države pre nas", kazala je Grubješićeva u intervjuu objavljneom u elektronskom izdanju lista "Danas".

Ona je procenila da je sledeća šansa za dobijanje datuma, ako ne bude u junu, u najboljoj varijanti kraj godine, ali je realno očekivati da se čitav proces odloži i prebaci za narednu godinu.

"Uspeh dijaloga biće i uspeh EU", smatra Grubješićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: