BG: Besplatna priprema osmaka

U Beogradu počela besplatna pripremna nastava za polaganje završnog ispita iz matematike za učenike osmih razreda osnovnih škola.

Izvor: B92

Subota, 06.04.2013.

23:10

Default images

Za besplatnu nastavu iz matematike prijavilo se više od 1.500 đaka koji će biti raspoređeni na 11 lokacija u gradu. Časovi se održavaju vikendima, trajaće sat vremena, a nastava će se odvijati u grupama od oko 30 učenika.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić obišli su danas osmake koji su počeli s prvim pripremnim časovima iz matematike u zgradi opštine Stari grad.

Đilas je rekao da se za pripremnu nastavu prijavilo više od 1.500 dece koja će se u narednih dva i po meseca, svakog vikenda, pripremati za prijemni ispit iz matematike.

"Beograd ako ove godine ima 1.500 dece, sledeće će ih biti duplo više i očekujem sledeće godine da i ostale beogradske opštine daju prostor i uključe se u ovakvu akciju", rekao je Đilas.

Gradonačelnik je naveo da mnoga deca prijemne ispite i bodovanja shvataju kao nešto od čega im zavisi budući život, pa su zato pod velikim stresom.

"Svi roditelji koji su imali decu u tom uzrastu znaju koliki je to stres za te mlade i male dečake i devojčice, a ja sam to iskusio prošle godine sa svojom ćerkom. Te prijemne ispite i bodavanja mnogi

od njih shvataju kao da im od toga zavisi budući zivot, pod velikim su stresom, a često i mnoga deca koja puno znaju ne urade dobro", kazao je gradonačelnik.

On je rekao da postoji potreba da se deca pripreme što bolje i rasterete roditelje koji inače "iz svog porodičnog budžeta izdvajaju velike pare za te pripreme".

"Tako smo došli na ideju da Beograd organizuje pripremu za prijemne ispite. Tu pripremau obavljaju studenti završnih godina studija s iskustvom koje imaju iz tih oblasti, pa da tako i oni mala neka sredstva zarade, a da budu korisni društvu", rekao je Đilas.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić rekao je da 90 odsto dece "ima veću frku od matematike", pa se zato prvo pripremna nastava održava iz matematike, a sa srpskim jezikom bi trebalo početi iduće godine.

"Ovo je jedna važna stvar, jer pokazujemo da nam je obrazovanje važno. U proteklom periodu smo mnogo toga uradili, puno uložili, izgradili nove škole... Ulaganje u mlade i obrazovanje predstavljaju najveću insvesticiju u zemlji", rekao je Antić.

On je istakao da Srbija mora da ulaže u ljude i kazao da veruje da je to politika koja će doneti rezultat.

"Mi ćemo u Beogradu sa takvom politikom i nastaviti", rekao je predsednik Skupštine grada.

U besplatnoj pripremnoj nastavi iz matematike učestvovaće oko 50 predavača koji su apsolventi fakulteta prirodnih nauka.

Besplatnu pripremnu nastavu za polaganje završnog ispita iz matematike organizuje Kancelarija za mlade u Begradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: