Spomenik Tuđmanu u Splitu

Splitsko Gradsko veće prihvatilo je da se spomenik nezavisnosti i prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu postavi u blizini Nadbiskupske palate.

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2013.

19:11

Default images

Ujedno, na Marjanu će se postaviti krst visok deset metara, a ne 21 metar, kako je bilo predviđeno ranijom odlukom.

Većnicima je predstavljeno minijaturno idejno rešenje spomenika koje su izradili akademski vajar Zoran Jurić i arhitekt Branko Silađin.

Spomenik Tuđmanu biće izliven od bronze, visok 2,85 metara, a levom rukom će, kako se vidi na maketi, biti naslonjen na crvenu granitnu kocku koja simbolizuje hrvatsku nezavisnost.

Zamenik gradnačelnika Jure Šundov objasnio je kako na tom spomeniku Tuđman "zamišljeno gleda u smeru granitne kocke", što, po njegovim rečima, znači da hrvatska država "još nije dovršena i treba je dorađivati", prenela je hrvatska agencija Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: