Sledeća nedelja ključna za datum

Za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, sledeća nedelja mogla bi da bude ključna. Nastavlja se dijalog Dačić-Tači, a Aleksandar Vučić ide u Berlin.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 12.02.2013.

21:45

Default images

Premijeri Srbije i Kosova počinju u utorak pregovore o ”paralelizmu” institucija na severu Kosova, a državna delegacija koju predvodi prvi potpredsednik Valde Aleksandar Vučić u sredu će biti u Nemačkoj, od koje najviše zavisi konačna briselska odluka.

Izvesno je, da će za nedelju dana, Srbija imati jasniju sliku - koliko je izvesno dobijanje datuma u junu i koje bolne kosovske kompromise Beograd mora da "proguta" da bi došao do tog rezultata.

Sadašnje pozicije su jasne: Nemačka i Priština traže "ukidanje paralelnih institucija na Kosovu", dok se Beograd zalaže za sveobuhvatno rešenje u okviru koga će srpski narod na KiM dobiti svoje autonomne institucije.

Formalno, suštinski uslov Brisela je "normalizacija odnosa Beograda i Prištine" do koje treba da se dođe kroz dijalog. A ni do te normalizacije se ne dolazi lako.

Hašim Tači je tvrdo poručio da će uskoro biti raspuštene "srpske paralelne strukture vlasti" dok za premijera Srbije, pregovori o "paralelizmu insitucija" tek počinju. Po Dačiću, rezultat bi trebalo da bude - stvaranje institucija srpskog naroda umesto institucija Srbije.

Direktor Kancelarije Vlade za KiM Aleksandar Vulin rekao je da na Kosovu neće biti ukidanja srpskih institucija.

"Neće biti odustajanja od institucija Srbije na severu pokrajine. Nastaviće se s finansiranjem njihovog rada".

Srbija neće dati sever Kosova za datum početka pregovora o pridruživanju EU. Ne zato što smo velike patriote, već to nije moguće. Nadam da će naši evropski prijatelji to neće ni tražiti, rekao je Vulin.

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić izjavio je da je pozicija Srbije pred razgovore o ”paralelizmu institucija” jasna i da je utvrđena rezolucijom Narodne skupštine.

On ne očekuje da će to biti prepreka za dobijanje datuma:

"Verujem da ćemo taj datum dobiti, ali ne bih želeo da se vezujemo za to kao za nešto što određuje sudbinu zemlje".

Pretenciozno bi bilo da potvrdim da sada sve zavisi od Nemačke, a sa time ne bi mogle da se slože ni ostale članice EU. Sa Berlinom smo u stalnoj i konstruktivnoj kominikaciji - rekao je Mrkić.

Izvestilac za Kosovo Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček očekuje da će tema nastavka dijaloga Beograda i Prištine biti "srpske paralelne institucije vlasti na severu Kosova".

"Rad bezbednosnih službi, pre svega policije i pravosuđa na severu Kosova, najverovatnije je tema nove runde. Granični prelazi između Kosova i Srbije postoje, funkcionišu i na njima se primenjuje i carinski sporazum. Ostaje da vidimo kako će Beograd, u dogovoru sa kosovskim vlastima, rešiti finansiranje svojih institucija na severu", rekla je Ulrike Lunaček.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: