"Referendum o Foklandima neustavan"

Argentina je kao nelegalan odbacila referendum na Foklandskim ostrvima na kojem će se tamošnje stanovništvo izjasniti o statusu te sporne teritorije.

Izvor: B92

Petak, 01.02.2013.

19:08

Default images

.

"Referendum je ilegalan zato što Ujedinjene nacije smatraju tu teritoriju prisajedinjenom, s obzirom na to da je 1883. godine vlada iz Londona izvršila invaziju i proterala argentinsko stanovništvo", rekao je ministar spoljnih poslova Argentine Ektor Timerman za televiziju C5N.

Timerman je podsetio da su UN donele 40 rezolucija u kojima su pozvale Buenos Ajres i London da pregovaraju o suverenitetu nad Foklandima, čemu se Britanija protivi.

Timermanovi komentari usledili su usred povećane razmene reči na nekih 40 dana pre nego što stanovnici Foklandskih ostrva izađu na glasačka mesta 10. i 11. marta, gde će se izjasniti o tome da li žele da arhipelag ostane britanska prekomorska teritorija.

Timerman je u četvrtak odbio ponudu britanskog državnog sekretara Vilijema Hejga da se, tokom posete Londonu naredne sedmice, sastane s predstavnicima Foklandskih ostrva.

Predstavnica Forin ofisa rekla je u Londonu da je Britanija razočarana odgovorom Argentine.

Predstavnici Foklandskih ostrva su naveli u saopštenju da će reći Timermanu da oni žele da ih Argentina ostavi na miru.

Timerman je danas izjavio da ipak i dalje planira da putuje u London u nedelju.

On je, međutim, optužio Britaniju da želi da ima "vojnu bazu na Foklandima sa projekcijom na Antarktik" i ocenio je da je taj arhipelag "najmilitarizovanija teritorija na svetu sa jednim vojnikom na svaka tri stanovnika".

"Ne postoji zemlja na svetu koja priznaje britanska prava na Malvinima", rekao je on.

Vlasti Foklandskih ostrva zakazale su za 10. i 11. mart referendum o svom političkom statusu i pozvale posmatrače sa strane da ga nadgledaju i potvrde da li je glasanje bilo slobodno i pošteno.

Argentina optužuje britansku vojsku da joj je otela ovu teritoriju pre 180 godina i od tada vladala njome kao svojom kolonijom.

Posle neuspelog argentinskog napada 1982. godine, Foklandska ostrva su ostala pod upravom britanske krune, a vlast pripada guverneru koga postavlja britanski parlamentbira. Na ostrvima su i značajne britanske odbrambene snage.

Na glasanju 10. i 11. marta biće postavljeno jednostavno pitanje na koje treba odgovoriti sa "da" ili "ne": "Da li želite ba Foklandska ostrva zadrže trenutni politički status prekomorske teritorije Velike Britanije?"

Kako se pretpostavlja, većina ostrvljana, koji su Britanci, odgovoriće pozitivno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: