Vreoci kao Monte Karlo na proveri

Unutrašnja kontrola Rudarskog basena Kolubara proverava sve sporazume o naknadi na osnovu rešenja eksproprijaciji zemljišta u Vreocima, saznaje B92 u Kolubari.

Izvor: B92

Petak, 25.01.2013.

15:17

Default images

U Kolubari se proveravaju svi ugovori o eksproprijaciji po kojima je, između ostalog, na ime avansa biznismenu Radosavu Savatijeviću Kenetu isplaćeno milion i dvesta hiljada evra. Oni sporazumi za koje bude postojala osnovana sumnja da je došlo do neadekvatne procene vrednosti zemljišta biće predmet sudskog postupka.

Kako za B92 kažu u unutrašnjoj kontroli Kolubare, procenu su obavili zaposleni u tom preduzeću, ne konsultujući se s Poreskom upravom, što nije u skladu sa zakonom.

U delu Vreoca gde se nalazi nedovršeni hotel Grand i restoran Amigo sledeće 2014. godine biće proširen kop Rudarskog basena Kolubara. Pre toga će se, tvrde u Kolubari, utvrditi zbog čega je vrednost pojedinih imanja duž Ibarske magistrale procenjena na višemilionske iznose koji ne odgovaraju realnoj tržišnoj ceni.

"Mi ćemo naravno konsultivati Poresku upravu da procenimo da li su naši veštaci u svojim preliminarnim procenama dali prave vrednosti, odnosno vrednosti koje su ekviovalenti Poreske uprave. Za sve slučajeve kod kojih sumnjamo da postoji nerealna procena verovatno ćemo pokrenuti sudski mehanizam i sud će dati konačnu priocenu o njihovoj vrednosti", kaže za B92 Branko Milojević, koordinator unutrašnje
kontrole RB Kolubara.


Istraga bi, kaže Milojević, mogla da dovede i do toga da se utvrdi je li bilo pritisaka da se vrednost neke nepokretne imovine proceni na veće sume više nego što stvarno vrede.

Tim povodom oglasio se i bivši direktor Kolubare Nebojša Ćeran, koji je naveo da je eksproprijacija celog naselja Vreoci izvršena u skladu sa odlukom Vlade Vojislava Koštunice iz 2007. Ćeran kaže da je upravo on sprečio pljačku u Kolubari.

U međuvremenu, meštani Vreoca čekaju razrešenje. Nerado pričaju pred kamerom, ali ima i onih koji ne kriju nezadovoljstvo zbog sporazuma o naknadi.

"Moje domaćinstvo je procenjeno na 7 miliona dinara, to ne može ni stan da se kupi, a ima 300 kvadrata. Međutim nekom se daje više", rekao nam je jedan meštanin Vreoca.

Inače u pravljenju plana eksproprijacije zemljišta učestvovala je opština Lazarevac, kao i Mesna zajednica Vreoci. Međutim u mesnoj zajednici danas nije bilo moguće dobiti komentar na ovu temu, a u telfonskom razgovoru nam je rečeno da je na sinoć održanoj sednici Saveta MZ Vreoci doneta odluka da se ne izlazi u medije sa bilo kakvim informacijama sve dok se predstavnici mesne zajednice u toku naredne nedelje ne sastanu sa predstavnicima RB Kolubara.

Direktor Rudarskog basena Kolubara Milorad Grčić izjavio je da se istražne radnje u tom preduzeću sprovode kako bi se zaustavio nekontrolisan odliv novca iz kompanije koja puni budžete opština i hrani više od 15.000 porodica.

Grčić je u saopštenju koje je dostavilo RB Kolubara poručio građanima i zaposlenima u tom preduzeću da se sve istražne radnje sprovode u njihovom interesu.

"U RB Kolubara najveći broj radnika pošteno radi svoj posao i u veoma teškim radnim uslovima obezbeđuje bezbednost i stabilnost našeg energetskog sistema", navodi Grčić i dodaje da im "sigurno nije prijatno da slušaju kako rade u kompaniji u kojoj su svi okarakterisani kao lopovi".

On je rekao da se "ne radi o kolektivnoj odgovornosti, već je reč o neodgovornim pojedincima koji za to treba da snose ličnu odgovornost".

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović kazala je juče da se u RB Kolubara vodi istraga zbog sumnji da je preduzeće zloupotrebama oštećeno za više miliona evra i navela primer isplate avansa od 1,2 miliona evra Radosavu Savatijeviću za eksproprijaciju kuće u Vreocima koja se nalazi van prioritetnih zona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: